Off topic

Focal in de DS 4 E-TENSE

Beam me up, Frenchy

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2023

Toen mij gevraagd werd om een mening te vormen over enkele luidsprekers van Focal, dacht ik die allang te hebben. Maar toen erbij verteld werd dat het om een compleet Focal carfi-systeem ging in een DS 4 E-TENSE kwamen er allerlei vragen bij mij op. Niet zozeer over Focal, veel meer over het voertuig in kwestie. De letters DS associeer ik, zoals waarschijnlijk velen van mijn leeftijd en daarboven, met de klassieke snoek van Citroën. Het is schier onmogelijk die vormen uit ons collectieve geheugen te wissen. Maar die letters en die vormen waren in geen velden of wegen te bespeuren. Hoe zou dat toch zitten? Zoals altijd bleek een klein onderzoek de uitkomst.


Voor deze speciale Off-Topic over premium audio in een fraaie bolide werd ik op het spoor gezet door Freek van Ham van iEar’. Ik moest echt eens naar Focal in een DS gaan luisteren. Behalve het feit dat deze bolides een bijzonder comfortabele manier bieden om van A naar B te geraken en ook nog eens een lust voor het oog zijn, worden nu tevens de oren verwend. Dat wil zeggen, als ze zijn uitgerust met het optionele premium Focal audiosysteem. Het merk DS Automobiles, dat is opgericht in 2014, wordt trouwens in verschillende DS Stores in het land stijlvol gepresenteerd op een manier die je normaliter van een bekend modehuis of parfumgigant zou verwachten. En dat is zeker niet zomaar.

De snoek

Toen in 1950 tijdens de Autosalon in Parijs de originele DS, later de snoek genoemd, voor het eerst aan het publiek werd getoond, wist men niet wat hen overkwam. Deze wagen was zijn tijd niet een beetje vooruit, maar echt jaren vooruit. Op dat gevoel van innovatie, stijl en prestige wilde het merk DS Automobiles inhaken met een compleet nieuwe line-up. Inmiddels bestaat de line-up uit vier modellen, te weten de 100% elektrische DS 3 E-TENSE, en de plug-in hybride modellen DS 4 E-TENSE, DS 7 E-TENSE en DS 9 E-TENSE. De prijzen variëren van 41.680 euro voor een DS 3 E-TENSE tot 68.690 euro voor een DS 9 E-TENSE. Uiteraard zijn dit de vanaf-prijzen, dus als er gekozen is voor het premium audiosysteem van Focal, dient hier circa 1.700 euro bij opgeteld te worden. Voor mij stond in ieder geval de DS 4 E-TENSE OPÉRA klaar die met alle toeters en bellen net de 64.000 euro niet aantikt. Hiermee is het een potentiële hardloper voor het relatief nieuwe merk. In dat bedrag zit in ieder geval het Focal Electra HiFi System, zoals het officieel heet, waarvoor samen met het Pack Premium met DS night vision 2.000 euro wordt gerekend. In andere DS-modellen is het Focal systeem alleen voor 1.700 euro te verkrijgen. Enfin.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan