Off topic

Focal in de Peugeot 5008

Peugeot vindt zich opnieuw uit

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2018

Mijn moeder heeft jaren Peugeot gereden, mijn broers hebben jaren Peugeot gereden en ikzelf heb jaren Peugeot gereden. Het imago van het merk was in mijn ogen, en dan praat ik jaren ’80, een beetje oubollig. Het reed okee en je zat er zalig in. Ik kan me nog goed herinneren dat ik zelfs een keer in een scherpe bocht uit de stoel gerold ben, zo op schoot van mijn medepassagier. Maar goed, dat lag naast aan de zeer zachte stoel wellicht nog meer aan mijn stuurmanskunsten. Ik was dan ook superbenieuwd wat Peugeot anno 2018 zou voorstellen. Ik kreeg mee een gloednieuwe Peugeot 5008 Allure Grip Control 1.2 PureTech met 130pk. Je weet wel, zo’n SUV model.


Nu had ik de nieuwe modellen 3008 en 5008 al eerder op de Nederlandse wegen gezien en de indruk die ik had was allesbehalve suf, behalve het fonetische aspect. Het uiterlijk is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Behalve de iconische leeuw doet mij eigenlijk niets denken aan de oude Peugeots. Het lijnenspel is vooruitstrevend, de voorzijde neigt naar licht agressief, de achterkant vind ikzelf echt heel mooi. Toen ik hoorde dat als premium audio-installatie, hoe kan het ook anders, Focal als luidsprekerfabrikant was geselecteerd kon ik niet anders dan hun topmodel, de 5008, ter recensie te vragen.

Hipper dan hip

Al bij het binnentreden van Peugeot Nederland in Amsterdam Zuid-Oost merkte ik gelijk al dat ze het merk totaal anders presenteerden dan ik uit het verleden gewend was. Ik trad een grote open ruimte binnen met allemaal losse zeecontainers als kantoren en meeting rooms. De vibe was hipper dan hip. Na een zeer vriendelijke ontvangst en een korte uitleg van de wagen kon ik mijns weegs gaan. Het was even wennen, want deze bolide voelde in geen opzicht aan als een Peugeot. En dat bedoel ik als een pre, begrijp me goed.