Off topic

Sonus faber in de Maserati Grecale

Twee raspaarden

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2022

Enige tijd geleden werd ondergetekende samen met enkele van zijn internationale collega’s door Sonus faber uitgenodigd om af te reizen naar Vicenza, Italië. In deze regio vinden we naast de obligate oud-Romeinse kunst en cultuur ook die van de nieuw-Romeinse. Met dat laatste doel ik op een combinatie van de brute stalen rossen met de merknaam Maserati dat gelegen is in Modena, nog geen 150 kilometer verderop, met de fluweelzachte tonen die inherent zijn aan de producten van Sonus faber. Het zal niet verbazen dat het kruisen deze twee in-en-in Italiaanse raspaarden een imagoverhogend effect zal hebben voor beide toch al sterke merken. Sonus faber en Maserati geven met hun huwelijk een visitekaartje af van ambacht verheven tot kunst. Beide Artisans dus. De één op het vlak van snelheid de ander van geluid.


De associatie van Maserati en snelheid ligt voor de hand, het iconische Italiaanse merk maakt al decennialang zeer sportieve auto’s. Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat het automerk ook iets met geluid heeft, maar dan doel je waarschijnlijk op het kenmerkend grommen van de motor. Met de komst van de Maserati MC20 vorig jaar is de samenwerking met Sonus faber ingeluid en daarmee de omarming van buitengewone muziekweergave in hun automobielen. Het huwelijk wordt beklonken met de komst van hun tweede telg, de Maserati Grecale. Met keuze uit drie modellen, de GT, de Modena en de Trofeo, biedt Maserati een sportieve SUV waarin standaard het premium audiosysteem van Sonus faber geboden wordt, en als optie een net even beter Sonus faber systeem, de high premium variant. De keuze voor elkaar ligt voor de hand als je je beseft dat beide merken als gemeenschappelijke deler de high end beleving hoog in het vaandel hebben. Het predicaat premium is dan ook zeker niet misplaatst.

De cijfertjes

Laten we maar met de deur (lees prijzen) in huis vallen. Er is al een Grecale GT vanaf € 100.694. Het model Modena begint bij € 111.790 en de Trofeo bij € 166.087. In alle gevallen is het Sonus faber Premium audiosysteem standaard en kan een upgrade naar het Sonus faber High Premium audiosysteem voor ‘slechts’ € 2.541 aangeschaft worden. Ik heb beide audiosystemen mogen beoordelen en kan jullie verzekeren dat kwaliteit inderdaad standaard is. Echter, ik zou de upgrade aanraden als ‘no-brainer’. Op papier gaat er al een lampje branden. Het Premium Audiosysteem is opgebouwd uit vier tweeters, 3 middentoners, 2 surround middentoners, 2 woofers voor, 2 woofers achter en 1 subwoofer. In totaal dus 14 luidsprekers die aangestuurd worden met 860 Watt aan Klasse D versterking. De optie voor het High Premium Audiosysteem zorgt ervoor dat er 21 luidsprekers in de Grecale zijn gemonteerd. Voor deze gelegenheid zijn er 3 extra tweeters en 4 extra middentoners voor de hoogtekanalen geïmplementeerd. Om deze jongens in toom te houden is het versterkervermogen verhoogd naar 1.285 Watt. Meer is niet per se beter, behalve als het om paardenkrachten, cilinders, versterkervermogen of luidsprekers gaat. Want, controle is wat we willen…

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS