Off topic

Tai Chi Chuan

Het goede voorbeeld

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2023

Terwijl het spektakel dat Floriade heet nogal een tijdje achter ons ligt, is er één plek op die wereldtuinbouwtentoonstelling waar de tijd stil leek te staan, en waar misschien wel de essentie van wat de Floriade had moeten zijn, te zien was. We namen een kijkje op kavel 96 waar de woorden stiltegoed, bezinning en beweging een introductie vormen voor de wereld van Tai Chi Chuan, de eeuwenoude Chinese bewegingskunst en ontspanningsleer.


Zoveel als er te doen is geweest om dit enorme evenement, waren er toch spannende momenten. Vooraf, tijdens en waarschijnlijk ook na. Het niet (tijdig) afkomen van plantsoenen, tegenvallende bezoekersaantallen, hoge entreekosten, verre parkeerplaatsen, bureaucratische inborst en almaar stijgende begrotingen deden het imago geen goed, en zorgden voor een voile van negatieve berichtgeving die het pure van de expo enigszins bezoedelde. Want vergis je niet, de kern van de Floriade is er eentje om in je hart te dragen. Tuinen vol innovatie en inspiratie. Vol vernieuwing, groene kunst, en lekker eten. De duurzaamheid verheven tot kunst. Heel de regio heeft er jaren aan meegewerkt en doet dat nog steeds. Van grote reclameborden langs de snelweg tot een fototentoonstelling in hartje Almere Haven met als thema ‘Vergankelijkheid en de Floriade’. Iedereen had er zin in.

Eén les doet al wonderen

Zo ook leraar Rui Bandeira, eigenaar van de School voor Tai Chi Chuan in Almere, en niet te vergeten zijn assistent. Achteraf zou je kunnen stellen dat alle managers, marketeers, influencers en journalisten die verbonden zijn geweest bij de realisatie van en berichtgeving over de Floriade eigenlijk verplicht een (gratis) proefles bij Rui hadden moeten volgen. Want ook dat kan op de Floriade. Zelfs als je zijn locatie op de Floriade (kavel 96) nadert, en een groep van zijn leerlingen de sierlijke bewegingen van de docent ziet volgen, word je al bevangen door de sereniteit die het Tai Chi Chuan uitademt. Het volgen van slechts één les had al heel wat rust kunnen brengen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan