Over de top

High End in de Librije

Een echte eye-opener

Door Ernst Neve, HVT 12, december 2018

Anita’s verjaardag stond eraan te komen en dat moest ik vieren met iets wat ze al heel lang op haar verlanglijst had staan. Eten bij een van de drie Nederlandse restaurants met drie sterren, De Librije in Zwolle. Er was alleen één klein detail, hoewel nog twee maanden te gaan, was ik eigenlijk te laat met het reserveren van een tafeltje voor twee. De gemiddelde wachttijd bij De Librije voor een diner ligt nog steeds ergens tussen de drie maanden en een jaar…


Daar was ik de laatste twee keer dat ik had geprobeerd een tafel te bemachtigen in de uitspanning van Jonnie en Thérèse Boer achtergekomen. Maar we kennen het spreekwoord over de ezel. Zou driemaal dan toch scheepsrecht worden? Het geluk lachte mij uiteindelijk toe, toen ik De Librije belde en hoorde dat er een annulering was op de eerste dag van het nieuwe seizoen. Zowel in het restaurant als in het hotel was er plaats voor ons. Het leek er sterk op dat mijn snode plan om mijn vrouw het ultieme culinaire cadeau te geven, zou gaan lukken.

Countdown

Toen ik de reservering eenmaal bevestigd had gekregen, was ik verheugd dat ik eindelijk een hartenwens voor Anita in vervulling kon laten gaan. Eindelijk was het me gelukt om een plaats in De Librije te bemachtigen. Niet alleen was ik voor het 10-gangen jubileumdiner gegaan, het was ook nog eens gelukt om de kamer van mijn voorkeur te krijgen. En dat is bijzonder handig als je je beseft dat bij elke gang een bijzondere wijn geschonken wordt, speciaal geselecteerd door Jonnie’s vrouw Thérèse die een van Nederlands betere sommeliers is. Hoe dan ook; het aftellen kon beginnen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.