Over de top

Over de Analoge Top

Over de Analoge Top

Door Ernst Neve, HVT 7/8, juli/augustus 2022

In deze editie van HVT Xtra die geheel en al gewijd is aan de zwarte schijf en alles wat daarmee te maken heeft, proberen we een beeld te schetsen van wat er zoal te vinden is. We komen er vervolgens achter dat het vinylgenot al met een bescheiden budget een aanvang kan nemen, getuige het aanbod van merken als Pro-Ject en Argon. Als je de modellen van Mo-Fi, Thorens en Transrotor daarna in ogenschouw neemt, zie je al snel dat het altijd beter kan. Maar waar eindigt het, zal je je afvragen. Om deze kant van het aanbod in het voetlicht te zetten, zullen de merken van Belgisch analoogspecialist met pan-Europese aspiraties Actual HiFi uitkomst bieden. We laten er een aantal de revue passeren.

De ultieme accessoires van Stable 33.33

Ondanks de nauwkeurige tolerantie die doorgaans gepaard gaat met het maken van het gat in de elpee, komt het meer dan je zou denken voor dat het gat te klein is om goed over de spindel te vallen. Het Canadese merk Stable 33.33 heeft hier een oplossing voor gevonden in de vorm van de Vinyl Center Hole Reamer. Hoewel het een beetje klinkt als een sadistische tool uit een horrorporno, is de beschrijving wat toegankelijker, te weten de Record Center Diameter Corrector. Deze analoge gadget ruimt ieder gat tot precies de juiste diameter. Ze jou je lievelingselpee toch niet willen stresseren? En dat voor maar 79 euro. Als je de reviews mag geloven, werkt het precies als omschreven.

En diezelfde mannen van Stable 33.33 vroegen zich voordat ze met de Hole Reamer kwamen af wat je in ’s hemelsnaam toch met je kostbare elpee moet als je deze wisselt voor een andere of gaat schoonmaken en even niet weet wat je ermee aan moet. Om jou (en je elpee) totaal te ontstressen hebben ze letterlijk een tussenstation bedacht waar de elpee tot rust kan komen. Dit product heet het Record Transit Plateau en is in feite niet meer dan een solide plateau gemaakt van Delrin (190 gr) of RVS (994 gr) en afgewerkt met een houten inleg naar keuze uit vier soorten. De prijzen van dit moois bedragen respectievelijk 119 en 219 euro. Om de naam nog meer eer aan te doen maken de mannen van Stable 33.33 hoogwaardige Platenpucks, of liever gezegd Record Stabilizer Weights. Het doel is simpel: het optimaliseren van het contact tussen de elpee en het plateau. Door dit te doen, verminder je resonanties en maak je het de naald van je element makkelijker de groef goed te volgden. De Puck zijn vervaardigd van massief aluminium, de binnenkant die over de spindel schuift is beschermd met Delrin en de Puck ligt goed in de hand. De afmetingen bedragen 86 x 50mm en hij kost 279 euro in de Vintage en Zwarte uitvoering. Voor de nikkelen editie dien je 339 euro neer te leggen.

De Kuzma Safir 9 toonarm

Nog zo’n waanzinnig merk uit de stal van Actual HiFi is het Sloveense Kuzma. De kwaliteit straalt ervan af, zoals we ook dit jaar in München hebben mogen aanschouwen. Naast heel bijzondere loopwerken maakt Kuzma tevens elementen, toonarmen en accessoires. Naast het tonen van hun speciale loopwerken, had het merk op de High End München een primeur voor ons in petto door de verschijning van hun Safir 9 toonarm. Er speciale schuilt al in de naam, te weten het materiaal waarvan de conische armbuis is gemaakt: saffier. Kuzma maakt als eerste ter wereld gebruik van unieke eigenschappen van saffier, te weten enorme stijfheid en herstellingsvermogen die ertoe leiden dat er totaal geen resonanties meer optreden tot 5kHz. De 9 uit de naam slaat overigens op de lengte van de toonarm (9”). De Safir 9 is vierpunts-gelagerd en alle parameters van dit model kunnen met hoge mate van precisie ingesteld worden om de toonarm tot optimale prestaties te kunnen brengen. De interne bekabeling is van een zilversamenstelling. De prijs van de Kuzma Safir 9 zal € 20.000 bedragen.

Acoustical Systems

Dat het echt altijd beter kan, bewijst Acoustical Systems met de komst van het A*STELLAR loopwerk. Dertig jaar ervaring is ervoor nodig geweest om dit kunststuk te realiseren. Het doel was om hun APOLYT te evenaren, dan wel te overtreffen. Welnu, overtreffen die hij de APOLYT sowieso door de belofte dat je geen aparte kamer meer nodig hebt, én hij ruim onder de 100.000 euro zal blijven. Het zou de A*STELLAR echt tekortdoen als je melding maakt van het plateau dat uit 36 lagen van veelal verschillende materialen is opgebouwd, of van het 100% resonantievrije plateau of van de volledig ontkoppelde spindel. Of dat het chassis volledig luchtgelagerd is en opgebouwd is uit drie lagen aluminium van verschillende samenstelling, met Titanium tussenlagen en een vibratie-absorberende gel. Of de borstelloze en riemaangedreven DC motor te noemen, met actief motormanagement. Of dat er ruimte is voor vijf toonarmen. Het zou de A*STELLAR tekortdoen, maar je krijgt wel een idee van het bijna idiote perfectionisme. En als je dan hoort dat dit vinylgevaarte 88 kilo weegt en de voeding er nog eens 18 aan toevoegt, weet je dat het wel snor zit.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS