Over de top

Over de Top bij Concerto Audio 2.0

Safe & Sound op de LINN boot

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2021

Een winkelbezoek in de rubriek ‘Over de Top’? Als het etablissement gehuisvest is op een rode vuurtorenboot, je weet wel, een boot met zo’n enorme vuurtoren erop, het interieur van het schip met geen pen te beschrijven zo mooi is, en de uitbater er een Bed & Breakfast combineert met de volgende versie van zijn Linn-winkel, dan is de keuze niet meer zo moeilijk. Sterker nog, dit verhaal gaat op alle manieren over de top. Over de top van de audio, muziek, locatie, design, ambitie en dromen. Hoe mooi is dat dan?


Het verhaal over Concerto Audio is in de Amsterdamse Utrechtsestraat begonnen. De naam is natuurlijk heel slim gekozen, met een knipoog naar de beroemde platenzaak die luttele meters verderop in dezelfde straat in goed visserslatijn al eeuwen een begrip is. Eigenaar Alex Esser zwaait er al bijna twee decennia de audioscepter en heeft inmiddels naam en faam weten te maken als buitenbeentje, connaisseur, maar toch vooral als vakman die als geen ander de kunst verstaat het zijn klanten naar de zin te maken. Ook al kon het soms wat chaotisch overkomen daar in de Utrechtsestraat, in de chaos was Alex degene die rust wist te creëren. Althans zo heb ik het vaak mogen ervaren als hij zijn klanten hielp, terwijl hij mij van koffie voorzag, of juist andersom. En het zal geen uitzondering zijn geweest als ik en het overige bezoek samen in gesprek raakte. Over muziek, audio, Mercedes-Benzen, Tesla’s, bier, wijn of… Linn.

Concerto 2.0 te water

Directe aanleiding voor mijn bezoek nu was de introductie van de Linn’s meest recente stromende wonderdoos, de Klimax DSM. Dat, en het feit dat Alex mij al enige tijd geleden had verleid met foto’s van zijn nieuwe onderkomen op de Vuurtorenboot. Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik geïnteresseerder was in zijn nieuwe onderkomen dan in zijn nieuwe Linn. Terwijl hij in de Utrechtsestraat bijzonder succesvol was, had hij mij toevertrouwd dat hij na het zien van de mogelijkheden die de vuurtorenboot hem bood, binnen twee weken niet alleen zijn zinnen had gezet op het nieuwe avontuur te water, maar dat ook daadwerkelijk unaniem met zijn wederhelft de beslissing was genomen de boot te kopen, de verhuizing in gang te zetten en Concerto 2.0 aldaar vorm te geven. Als dat geen interesse wekt, weet ik het ook niet meer. Hoewel de lighthouse boat niet over een motor beschikt, hebben Alex en zijn eega toch supersnel voor het spreekwoordelijke ruime sop gekozen. Aan de Mariadistelkade in Amsterdam-Noord welteverstaan.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS