Over de top

Over de Top met Backgammon

Backgammonnen kan ook in stijl…

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2020

Het is actueler dan ooit; het fenomeen gezelschapsspel. Er zijn er vele honderden, ikzelf ben een liefhebber van Monopoly, Trivial Pursuit, Mah Jong, en… Backgammon. En het zal niet; ook hier heb je heel luxe versies van. Als je nu op zoek bent naar de absolute top op het gebied van alle spelletjes die ik net opnoem, moet je echt eens een kijkje nemen bij de juweeltjes van Geoffrey Parker. Het bedrijf van voorkeur van het Britse koningshuis en Bentley, om maar een paar van hun klanten te noemen. Prijzen vanaf zo’n £ 2.000,00 tot wel £ 20.000,00 voor een volwassen Backgammonspel. Maar het kan gelukkig ook anders, zo bewijst het Griekse Manopoulos.


Als je op zoek gaat naar een mooi exemplaar Backgammonspel kom je als vanzelf uit bij een gering aantal merken dat in eigen beheer echt goede en eerlijke producten maakt. Ikzelf heb een voorkeur voor hout en leer, hetgeen het speelveld alweer een stuk kleiner maakt. Op zoek naar de perfecte combinatie van materialen tegen een acceptabel bedrag, kwam ik uiteindelijk uit bij Manopoulos. Dit familiebedrijf staat onder leiding van Costas Manopoulos, die al op jonge leeftijd van zijn vader George meekreeg dat het spelen van Backgammon veel meer is dan zomaar een spelletje spelen. Het biedt ontspanning en rust en kan een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven. Gelukkig maken zelfs. Klinkt bekend?

Al vijftig jaar bezig met high end

In 1970 maakte Costas zijn eerste schaakspel van brons, hij was toen 21 jaar. Toen nog een project op zijn universiteit, maar zeker de inspiratiebron voor het openen van zijn eigen winkel in hartje Athene. Hij verkocht er schaak- en backgammonspellen van hoge kwaliteit en volledig handgemaakt. Het duurde geen vijf jaar voordat de producten van zijn hand in het vizier kwamen van de lokale winkels met cadeau-artikelen en hij het besluit nam op grotere schaal te produceren. Maar nog steeds met de hoge kwaliteit die men van hem gewend was. Weer vijf jaar later werd het tijd om groter te groeien dan de eigen regio en nam Costas het besluit zijn producten op internationale beurzen aan de man te brengen. En dat is hem gelukt. Tegenwoordig levert Manopoulos vanuit hun gloednieuwe fabriek in Thebe hun spellen in 25 landen verspreid over de hele wereld.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS