Over de top

Over de Top

Trio Infinity, made in Holland

Door John van der Veer HVT 1, januari 2020

Het begon in 2008. Een speurtocht naar de ideale nylonsnarige gitaar voor mijn ‘The Ark’ project voor NAIM leidde naar meesterbouwers Theo Scharpach en Menno Bos. In 2016 durfde ik de volgende stap te zetten, naar aanleiding van het succes van ‘Amsterdam Wildlife’, waarvoor ik de muziek heb mogen componeren en inspelen. Opdracht: bouw twee staalsnarige gitaren van de allerhoogste kwaliteit in de lijn van de nylonsnarige versie. Het is inmiddels eind 2019. Ze zijn klaar, eindelijk. Over drie gitaren in de top van de eredivisie. Champions League. Made in Holland.


In Nederland zien fantastische creaties het levenslicht, ontsproten aan de visie van geniale landgenoten. Laten we de vele beroemde schilders buiten beschouwing laten, evenals de beeldhouwers, de architecten. Op ons terrein: de CD is een Nederlandse uitvinding, Grimm Audio maakt luidsprekers op bloedniveau. Made in Eindhoven. Het zijn slechts twee van talloze voorbeelden. Ook op het gebied van muziekinstrumenten speelt ons land een belangrijke rol. Ik beperk me tot mijn vakgebied; er zijn Nederlandse gitaren die zich kunnen meten met de wereldtop. En ik kan het weten, want ik bespeel ze. Tot de (inter)nationale clientèle van Theo Scharpach behoorden Steve Howe (van Yes), Al diMeola, Philip Catherine (Stephane Grapelli, Toots Thielemans) en in Nederland Harry Sacksioni, de broeders Visser van Flairck. Theo ging enkele decennia geleden in zee met collega Menno Bos en stopte zelf met bouwen, om zich te beperken tot nieuwe ontwerpen, het onderhouden van de contacten en in een later stadium ook het beitsen en lakken. Menno zou de daadwerkelijke bouw van alle lopende en nieuwe opdrachten voor zijn rekening nemen, inclusief het weelderige instrument voor jazzgitarist Philip Catherine. De samenwerking tussen Menno en Theo, onder de naam Scharpach Master Guitars leek aanvankelijk vruchtbaar. Mijn eerste project, de nylonsnarige Dolphin, is onder deze naam tot stand gekomen. Het idee achter de Dolphin komt van de Duitse gitarist Uwe Kropinski, het ontwerp is van Theo en Menno, gebouwd door Menno, gelakt door Theo. Het duo bereikte enkele jaren geleden het podium van de televisie. Voor het programma ‘De nieuwe Stradivarius’ werd een instrument gebouwd voor de bekende Nederlandse flamencogitarist Eric Vaarzon Morel. De samenwerking is inmiddels ter ziele. Voor de twee ‘steel strings’ heb ik uitsluitend een appèl gedaan op de grandioze expertise van Menno Bos.

Rio

De Dolphin is sinds 2009 mijn onafscheidelijke ‘partner in crime’. Trein/auto/vliegtuig in en uit, prominent in ‘Amsterdam Wildlife’, de concerten, op posters en het visitekaartje. Heb zeven gitaren verkocht om het instrument te kunnen bekostigen. Er blijven nog genoeg over hoor, maar voor ’t idee. Hifi koop je in de winkel, zelfs boven het vijf-nullen-niveau, een gitaar ook, maar de Dolphin niet. Om zo’n instrument te realiseren ga je met de bouwer in conclaaf om wensen, eisen en mogelijkheden te bespreken. En dat niet één keer, nee, gedurende het hele proces ben ik wel tien keer in het atelier van Menno geweest om details vast te leggen. Bij Groessen, richting Zevenaar, in het weiland aan de rivierdijk, staat zijn werkplaats. Heen- en terugreis altijd dwars door de Hoge Veluwe, om nieuwe ideeën en indrukken te verwerken. De bouw begint ‘from scratch’, zoals dat zo mooi heet. De boom hoeft nog nèt niet gekapt te worden, maar de basis ligt wel bij geschaafde plankjes hout die op natuurlijke wijze decennialang zijn gedroogd. Veel van de gebruikte houtsoorten zijn inmiddels schaars, beschermd en kostbaar. Zij- en achterkanten van de drie gitaren zijn gemaakt van bloedmooi Braziliaans palissander, koosnaam ‘Rio’. Op Rio rust sinds 1991 een kap- en exportverbod. Om met één van de gitaren over de grens te kunnen vliegen zonder risico van inbeslagname, moet ik een CITES-certificaat overleggen om te bewijzen dat het palissander dateert van vòòr 1991. Bij de douane op Schiphol werken beambten die gespecialiseerd zijn in het herkennen van Rio. De houtsoort prijkt bovenaan de lijst van verboden materialen, nog boven ivoor. Het Rio van Menno is volstrekt legaal, evenals het toegepaste ivoor in het brugzadel en als topkam. Voordat de wenkbrauwen gaan fronsen: ja, er bestaat nog zoiets als legaal ivoor. Olifanten sterven ook een natuurlijke dood.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.