Playlist Heroes

Playlist Heroes

Sub Setup

Door Sander van der Heide, HVT 9, september 2021

Voor het afregelen en plaatsen van een subwoofer heb je naast testtonen ook muziek nodig. Met de afspeellijst Sub Setup krijg je genoeg laag voor je kiezen om een definitieve instelling te maken. Surf naar lnk.to/subsetup en lees mee.


Deze afspeellijst is wat anders ingedeeld dan normaal, namelijk in genres. De eerste tracks zijn de testtonen waarnaar wordt verwezen in het artikel “Subwoofer Workshop”, gevolgd door wat poptracks. De eerste hiervan is gelijk een goeie graadmeter, Thanks To You van Boz Scaggs. Hiermee kun je gelijk horen of al je inspanningen van plaatsen, cross-over frequentie bepalen en geluidsniveau instellen, hun vruchten hebben afgeworpen. Hier hoor je namelijk een heel lage synthbas die bij alle lange noten, even hard zullen klinken. Hoe dieper de synthesizer komt, des te meer je hem gaat voelen, maar hij zal er niet uitspringen. Doet ie dat wel, dan heb je een probleem, je luisterplek of subwooferplek is verkeerd. Hoor je resonanties rond de crossover, dan is de crossoverfrequentie misschien verkeerd, het geluidsniveau te hard of moet de polariteit worden omgedraaid.. De pop-tracks die volgen zijn meer om te bepalen of er net een mooi randje onderin erbij komt, zonder dat het ‘zompig’ wordt.

Pop wordt gevolgd door Electronica, tracks waar het laag synthetisch wordt opgewekt. Dit betekent vaak gelijkmatig laag, maar wel dieper en vooral ook meer laag. Het bekende Limit To Your Love van James Blake laat vanaf 55 seconden een lage pulserende bas horen. Dit tempo moet goed waarneembaar zijn en niet dichtlopen. Hier kun je dus heel mooi het geluidsniveau van de sub mee bepalen en tijdens het luisteren nog voorzichtig wat aan schuiven. Soms kan 1 tandje hoger of lager al uit verhouding zijn, dan is de afregeling van je subwoofer net niet subtiel genoeg. Tilted van Christine And The Queens kan prima klinken, totdat op 1 minuut 35 er een tweede bassdrum bij wordt geplaatst. Dit moet goed hoorbaar zijn, maar het mag niet ‘dichtlopen’. Bij Music van Madonna, hoor je een soortgelijke bassdrum al vanaf het begin.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS