Preview

NAD M33 Master series streaming versterker

Gekkigheid in de Achtertuin

Door Ward Maas HVT 3, maart 2020

Voor audio-journalisten die de CES Las Vegas gemist hadden dit jaar organiseerde DALI Benelux B.V. op 17 februari een ‘sneak-preview’ van de nieuwe NAD M33 met Purifi versterkertechniek. Cas Oostvogel van Lenbrook Industries demonstreerde in Waalwijk een pre-productie exemplaar van deze op voorhand bijzondere versterker.


Bijzonder? Jazeker! Op de High End in München demonstreerde de firma Purifi in een appartement net buiten de beurs voor een select gezelschap van de pers en de industrie hun ‘claims to fame’ op het gebied van versterkers en luidsprekers. Misschien is die stelling niet helemaal correct, want de mensen achter Purifi zijn al ruimschoots bekend in de audiowereld. Bruno Putzeys en Lars Risbo hebben een reputatie opgebouwd op het gebied van klasse-D versterking die er mag zijn. En het lijkt erop, kijkend naar andere mensen achter Purifi, dat wanneer je voor Purifi wilt werken, je minstens vijf patenten op je naam moet hebben. Slechts een van de (!) ‘claims to fame’ betreft de Purifi 1ET400A EIGENTAKT versterkermodule.

Draad met versterking

Klasse-D versterkers zijn de laatste jaren steeds beter geworden. Zo goed dat ze ook gebruikt kunnen worden in de High End audio wereld. Alhoewel? Er waren toch nog mensen die aangaven dat ze toch een zekere scherpte konden waarnemen die andere (veel duurdere!) versterkers niet hadden. Dat betekende eigenlijk dat er een fenomeen plaatsvond dat tot nu toe onder de radar was gebleven. Na lang en diepgravend onderzoek kwam naar boven dat er in het uitgangsfilter nog wat te verbeteren viel. Iets wat met meer loop gain goed oplosbaar zou zijn. Echter, dat laatste is iets waar klasse-D versterkers niet in uitblinken. Om een lang verhaal kort te maken. Purifi loste dit probleem op. De in München gepresenteerde versterkermodules doen erg hun best om in de buurt te komen van het versterkerideaal, ‘de draad met versterking’. Wanneer je de meetgegevens bekijkt, zie je eigenlijk waardes die je normaal gesproken theoretisch zou noemen. Van al die meetwaardes en grafieken is er eentje die eruit springt en dat is de intermodulatievervorming waar je wat kleine piekjes ziet die net boven de ruisvloer (-130dB bij 1W!) uitkomen. Er was wat discussie of dat nu aan de gebruikte Audio Precision meetapparatuur lag of de versterker. Kortom, op papier een dijk van een versterkermodule (63x82x33mm!). De hamvraag is natuurlijk, hoe klinkt het?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.