Recensie

Acoustic Energy AE300

Rentree van de boekenkast?

Door Michel van Meersbergen, HVT 7/8, juli/augustus 2018

De boekenkast, ooit een doodnormale verschijning in het Nederlandse huishouden, maar zeker de laatste twee decennia op de ‘lijst van bedreigde diersoorten’ terechtgekomen. “Jammer”, zei hij die zich nog wel eens laat betrappen op het ruiken aan het beeldscherm of daar niet misschien een zweem van de geur van papier en inkt te ontwaren valt.


Het Engelse Acoustic Energy heeft onlangs haar luidsprekerlijn uitgebreid en één van de nieuwe telgen zou zomaar een hernieuwde interesse voor de boekenkast kunnen ontketenen. De AE300, want daar hebben we over, is eigenlijk precies dát: een ‘bookshelf’. Met de legendarische AE1 in het achterhoofd plus het succes van de vorig jaar geïntroduceerde AE100 heeft Acoustic Energy laatstgenoemde uit het niveau van ‘entry-level’ gehaald en als AE300 laten incarneren. Laat ik vast verklappen: met succes!

De getalletjes

Met een formaat van 300 x 175 x 260 mm kan het niet anders zijn dan dat de AE300 zich moeiteloos laat plaatsen. De uitvoeringen in pianoglans zwart, pianoglans wit of echt walnootfineer zullen ook eventuele interieurargumenten doen wegnemen.
Laten we de specificaties eens doornemen. De frequentieweergave ligt tussen 45Hz en 30kHz, de gevoeligheid is 86dB met een maximale geluidsdruk van 112dB. Impedantie is 6Ohm en de maximale belastbaarheid 100Watt. Het laag en midden wordt waargenomen door een ‘long throw’ 130mm unit met een conus van keramisch behandeld aluminium. Het hoog, dat vanaf 2,8kHz gaat werken, wordt waargenomen door een aluminium 28mm unit. Deze is opgebouwd volgens het, door Acoustic Energy ontwikkelde Wide Dispersion Technology, dat de tweeter hetzelfde afstraalgedrag als de woofer bezorgt en niet alleen een meer ruimtelijke weergave oplevert: je kunt het, gezamenlijk op de bank, nu eens een keer over dezelfde weergave hebben.
De kast is opgebouwd uit 18mm MDF, met een hogere dichtheid dan standaard MDF, en is verder met de nodige interne verstevigingen behoorlijk stijf gemaakt. De baspoort, uitgevoerd als een kleine brievenbus, is zo ontwikkeld dat de uit- en ingaande lucht zo ‘schoon’ mogelijk kan vloeien. Het geheel weegt zo’n 6,5 kilo per luidspreker en doet de relatief kleine kast erg solide aanvoelen. De AE300 wordt geleverd met een grill, al zou ik die alleen gebruiken om de boel stofvrij te houden.