Recensie

Acoustic Energy AE309

Veel waar voor je geld

Door Michel van Meersbergen, HVT 5, mei 2018

Wat doe je als je al weer 30 jaar de wereld voorziet van heerlijke luidsprekers? Dan breng je, om dat heugelijke feit te vieren, niet één, maar twee nieuwe luidsprekers uit. En omdat je de kaarsjes op de taart in één keer hebt uitgeblazen zet je die twee luidsprekers qua prijsstelling ook nog eens ‘lekker agressief’ op de markt.


Acoustic Energy doet het gewoon. Het 30-jarig jubileum brengt ons niet alleen de ‘book shelf’ AE 300, maar ook een ranke vloerstaander: de AE309. Een paartje van de laatste staat nu, ingevoerd in hoogglans wit, te glimmen in huize van Meersbergen. Buiten het 30-jarig jubileum speelt nog een ander feit mee: sinds april 2017 is Acoustic Energy overgenomen van de Maleise Formosa Prosonic Group en weer terug in Britse handen. Als eerste wapenfeit onder nieuw bewind is de bekende ‘100-series’ niet alleen weer tot leven gewekt, ze is ook nog eens uitgebreid. De nieuwe ‘300-series’ waar logischerwijs de AE300 en AE309 toe behoren is dan weer een verdere verfijning van de 100-series. Een dubbel feestje dus.

Technisch

De AE309 is een 2,5-weg systeem over drie drivers verdeeld. Het laag wordt waargenomen door een 130mm long throw unit met een aluminium conus met keramische coating. Het midden wordt verzorgd door eenzelfde unit die pas vanaf 296Hz meedoet en het hoog door een 28mm aluminium unit uitgevoerd volgens de ‘Wide Dispersion Technology’. Hiermee heeft de tweeter een zeer brede spreiding en liggen de geluidsgolven beter in ‘lijn’ met die uit de woofers. Zo ontstaat er een bredere ‘sweet-spot’ – en minder scheve blikken op de bank, zou ik eraan willen toevoegen.
De kast is opgebouwd uit 18mm high density MDF, die intern verder is verstevigd naar voorbeeld én lessen opgedaan bij de ontwikkeling van de Reference Series.
De constructie is dan ook zonder meer ‘stijf’ te noemen. De reflexpoort is precies getuned om lucht, vrij van wervelingen, in en uit de kast te kunnen laten stromen. Als extraatje, en bijna ten koste van mijn rug, heeft Acoustic Energy de AE309 een ‘mass load’ meegegeven. Behalve dat de luidspreker fors wint aan gewicht en stabiliteit, wordt de kast hiermee ook extra gedempt wat de weergave weer ten goede komt. Toch is het even werken om een ogenschijnlijk charmante kast van ‘slechts’ 900 x 175 x 280mm, maar met een gewicht van 22 kg – en op spikes – door een ruimte voorzien van parket te bewegen. Bij het plaatsen zou ik dan ook willen aanbevelen de luidsprekers eerst op een matje te zetten en zo dichtbij de ideale opstelling in de betreffende ruimte te gaan schuiven vóórdat de spikes gemonteerd worden om te kunnen gaan fine tunen. Nu is die 22 kg in absolute zin niet zo veel, maar het geheel houdt toch wat moeilijk vast…