Recensie

Acoustic Energy AE520

Weelde in de breedte

Door John van der Veer, HVT 12, december 2020

Na de AE509, mijn eerste kennismaking met de luidsprekers van Acoustic Energy, was het nu de beurt aan de AE520. Andere opzet, andere prijs, maar in dezelfde 500-serie. Met de zeer positieve ervaring van de 509 nog vers tussen de oren, was ik razend nieuwsgierig naar de grotere broer. Nagelnieuw uit het Verenigd Koninkrijk, de bloody brexit ten spijt, is de set rechtstreeks naar de Spuistraat gestuurd, nog ongeopend. Verser dan dit krijg je het niet. Minder ingespeeld ook niet. Kortom: werk aan de winkel. Tja, iemand moet het doen. Wat een vak heb ik toch.


Wederom mocht ik het vriendelijke gezicht van Renato Sahadat verwelkomen aan de deur. En wederom bood de man van Viertron aan zijn gespierde gestalte in te zetten om de luidsprekers in z’n eentje naar boven te tillen (sterker nog, ik mocht niet weigeren). Maar deze keer was de zelfopgelegde taak toch wat bewerkelijker, hoewel dat aan zijn gezicht niet viel af te lezen. De AE520 is het vlaggenschip uit de serie en niet alleen omvangrijker dan de 509, maar ook een stuk zwaarder. Renato aan de bak. Ten tijde van de recensie van de 509, bestond de serie uit twee modellen. De gelijknamige luidspreker (de serie heet 500) is de kleinste. De AE500 is een tweeweg monitor met een enkele tweeter en een enkele mid/laag driver. De zo enthousiast ontvangen AE509 is een bescheiden vloerstaander met een tweeter en twee drivers. Naar ik aanneem vanwege het grote succes van de 509 is de serie, die in zijn geheel de zenit vormt van het aanbod van Acoustic Energy, aangevuld met het topmodel AE520. Na het uitpakken ontwaar ik dan ook een ranke toren met een andere uitstraling en veel meer drivers. De constructie van de mid-drivers en de tweeter is overgenomen uit de 509, doch aangevuld met maar liefst drie drivers die de lage frequenties voor hun rekening nemen. De achterkant van de luidspreker laat duidelijk de vrij grote, rechthoekige baspoort zien die op de separate behuizing van het drietal is aangesloten. De mid-drivers ogen identiek en zijn ieder ondergebracht in een eigen, afgesloten compartiment. Gebleven is ook de positionering van de tweeter; tussen beide mid-drivers.

Hinde

In nog twee opzichten oogt de 520 anders dan de geteste 509. De klant heeft de keuze tussen drie soorten finish: crème wit (‘Piano Gloss White’), diep, glanzend zwart (‘Piano Gloss Black’) en walnoot fineer (‘American Walnut’). De vorige keer mocht ik genieten van de witte versie. Deze keer heeft de hoogglans lak plaatsgemaakt voor het houten charisma. Op voorhand ben ik, visueel, nooit zo enthousiast over luidsprekerkasten met een houten buitenkant. Maar door de recente aanpassingen in mijn huis, onder meer lindehouten jaloezieën voor de ramen, in hazelnootkleur, voelt de 520 zich direct op haar gemak. Da’s een andere manier om te beschrijven dat het geweldig staat. De 509 is slechts een fractie langer dan de NS5000. Maar met 15 cm voorsprong kijkt het topmodel van Acoustic Energy dat nu voor me staat met nieuwsgierige oogjes boven de Yamaha’s uit. De breedte is gelijk gebleven: 18,7 cm. Door het smalle front oogt het geheel, ondanks de hoogte, als een ranke hinde die onopvallend graast aan de overkant van mijn luisterstoel. De baspoort zit op ongeveer de helft van de kast, op 60 cm hoogte. Dat is in mijn situatie een groot voordeel, omdat ik daarmee wat obstakels omzeil aan de achterkant, maar ik heb het idee dat er meer voordelen zijn, waarover later. De breedte van de 520 dijt aan de onderkant nog wel wat uit met de twee voeten, voorzien van spikes. Bijna 33 cm wordt het aan de breedste kant, de voorzijde.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS