Recensie

Activo CT10 digitale muziekspeler

150 stappen naar geluk

Door Ernst Neve, HVT 03, maart 2019

Het zal inmiddels een jaartje of zo geleden zijn dat ik tegen de Activo CT10 aanliep. Althans op papier en dan nog via de Google Translate uit het Japans vertaald. Maar ik kon er aan paar zaken uit opmaken. Afkomstig uit de stal van Astell&Kern, of liever gezegd moederbedrijf iRiver, was een ieniemienie module gerold, waaromheen een hippe behuizing met aanraakscherm was gefabriekt. Toen nog uitsluitend verkrijgbaar bij Groovers Japan, maar op een ongekend laag prijspeil. Na eerst de importeur in Nederland te hebben ingeseind, kon ik eigenlijk niet wachten om deze digitale muziekspeler nader aan de tand te voelen.


Welnu, daar was dus nog ruim een jaar geduld voor nodig, voordat dat aan de hand was. Het was maar de vraag of de Activo CT10 überhaupt naar Nederland zou komen, en zo ja, onder welke naam. Zoals we op de site van importeur D&D Audio kunnen lezen, is Activo een dochtermerk van Astell&Kern. De CT10 moet muziekliefhebbers op een eenvoudige manier laten genieten van muziek met een hoge resolutie. Dichter bij de artiest, rijke details, volledige details en dynamiek. Zo breng je muziek tot leven. Het klinkt een beetje als de mantra van een high-end marketing goeroe, maar er waren vanaf de eerste aanblik, bevoeling en belezing toch wel veel zaken die mij bijzonder intrigeerden aan het sowieso aantrekkelijke uiterlijk van de CT10, die me naar het innerlijke deden verlangen.

Aaibaar

Laten we maar met de uiterlijkheden beginnen. De Activo CT10 komt op een no-nonsense manier in je leven. Op het bijna saai aandoend kartonnen doosje prijkt het Hi-Res Audio logo en de naam Activo. Een rode sticker verzegelt en geeft wat leven aan het doosje. Eenmaal geopend blijf je achter met de DAP, een leuk grijs stoffen beschermhoesje, wat papierwerk en een microUSB lader. De CT10 heeft een hoog aaibaarheidsgehalte. De voorzijde bestaat uit het aanraakgevoelige scherm, de zij- en achterkant vormen een geheel van wit ABS. Een beetje retro Apple-achtig. Hij ligt perfect in de hand en voor je het weet beweeg je de speler in het rond als een lekker riekend zeepje. Aan de onderzijde vind je de USB poort, aan de linker zijkant de bekende drie skip/play/pauze knoppen en microSD poort en aan de rechter zijkant de staalblauwe volumeknop. Bovenop de 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting en de aan/uitknop. Over aan/uit gesproken…

The lowdown

In nog geen 30 seconden start de CT10 op en zal de tocht door het settings menu aangevangen moeten worden. Het is een veelzijdig beestje dus in het menu vind je alles wat je nodig hebt om ‘m aan te sluiten op je netwerk, Bluetooth (aptX HD) in te stellen, in te regelen EQ’s, line-out, USB out, Gapless playback, balans, USB DAC, update en reset. Allemaal behoorlijk straight forward. De CT10 beschikt zelf over 16Gb intern geheugen, hetgeen via het micro SD slot is uit te breiden met maximaal 400Gb. Het apparaatje meet 9,32 x 6,52, bij 1,55cm en weegt 112 gram. Het LCD scherm meet 3,4 inch met een resolutie van 480×854 pixels. De accu heeft een speelduur van circa 10 uur en de Quad Core CPU laat alles behoorlijk soepeltjes verlopen. De DAC is een Cirrus Logic CS4398 en alles tot 24-bit/192kHz PCM en DSD256 wordt keurig afgespeeld. En dames en heren… hij doet MQA. Jawel!

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.