Recensie

Advance Paris X-i 1100

Une grosse bête noire

Door Marnix Bosman, HVT 4, april 2021

De X-i 1100 is een vernieuwde versie van de X-i 1000. Dit is de zwaarste geïntegreerde versterker uit het programma van het Franse Advance Paris. Ondanks dat er nu een 2e uitvoering is van de versterker, is het echter de eerste keer dat we in HVT over deze zware jongen rapporteren.


Door het zwarte front met de twee grote uitsturingsmeters is de X-i 1100 onmiskenbaar een versterker van Advance Paris. Deze look wordt vaak omschreven als retro, maar voor Advance is het de huisstijl sinds de oprichting in 1995. Helemaal onterecht is de betiteling retro overigens niet. In de jaren ’70 en vroege jaren ’80 werd het door veel grote merken toegepast. Persoonlijk houd ik wel van deze stijl maar voor degene die de blauwe meters toch iets teveel van het goede vindt, heeft Advance een simpele feature ingebouwd. Je kunt het blauwe licht dimmen of zelfs volledig uitschakelen en dan zie je meteen hoe minimalistisch de X-i 1100 verder eigenlijk is. Op het front zit namelijk, naast de aan/uit schakelaar slechts één multifunctioneel bedieningselement waarmee je niet alleen het volume maar onder andere ook de bronkeuze, de balans en de toonregeling instelt. De X-i 1100 kan dus ondanks zijn afmetingen tegelijkertijd ook heel onopvallend zijn. Waar het bij deze versterker uiteindelijk om draait is niet het uiterlijk maar de krachtbron, de versterker.

Geen klasse D?

Een nieuwe versterker zonder klasse D, je kunt het je in deze tijd bijna niet meer voorstellen. De versterkertopologieën A en AB lijken tussen alle nieuwe generatie versterkers bijna ouderwets, maar dat is natuurlijk onzin. Op klasse D gebied gebeuren heel mooie dingen maar tussen al dat geweld zit heel veel kaf en relatief weinig koren. Er is dus nog steeds plek voor goede klasse A en AB versterkers en Advance weet dat als geen ander. In het geval van de X-i 1100 haal je feitelijk zowel een klasse A als een AB versterker in huis. Met een schakelaar, gemerkt Bias, op de achterzijde bepaal je op de X-i 1100 in Klasse A of AB modus draait.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS