Recensie

AKG N90Q hoofdtelefoon

Muziek op maat

Door Ernst Neve, HVT 10, oktober 1016

In de september-editie van HVT vorig jaar kondigde wij ‘m al aan. De AKG N90Q hoofdtelefoon. Nu hebben we ‘m als eerste in huis en mag ik beslissen of de Q van Quincy Jones de muzikaliteit van deze hoofdtelefoon de eer aandoet die de naam belooft. AKG heeft best een naam hoog te houden. Als een van de grondleggers, samen met Sennheiser en Beyerdynamic van zowel de microfoonindustrie als die van de hoofdtelefoons, opereerden ze jarenlang aan de top. Eind jaren 80 had AKG de K1000 als top of the line model voor zo’n 6 tot 700USD, hierna was het aan de K-812 om die de toorts verder te dragen. Nu is het dan eindelijk aan de N90Q. Volgestopt met state-of-the-art technieken, boezemt de naam in ieder geval vertrouwen in. Maar wordt die ook waargemaakt?

Wat zijn de extra’s?

Ik had er al het een en ander over gelezen, hetgeen me bijzonder nieuwsgierig maakte naar dit nieuwe topmodel van AKG. Je kan het niet bedenken of het is in de hoofdtelefoon gefabriekt. EQ’s, volumecontrole, een 24-bit/96kHz DAC naast de analoge aansluiting, state-of-the-art noise cancelling, zelfs een extra accu. Je krijgt een zeer complete hoofdtelefoon voor net geen 1.500 euro. Wat heeft directe concurrent van de Sennheiser HD800S, de Beyerdynamic T5p en enkele andere exoten extra te bieden naast het hierboven genoemde? Ik denk dat de opsomming misschien al genoeg zegt. Zonder ook maar een noot gehoord te hebben, zou je al kunnen bedenken dat de AKG zich volledig op de gebruiker richt, liever dan andersom. Naar mijn mening niet alleen extra, maar zelfs een pré.

High end of juist niet?

De komst van de N90Q heeft nogal wat voeten in de aarde gehad als je het tijdstip van aankondiging en introductie naast elkaar legt. Maar nu is hij er dan toch. Jullie weten, mijn feest begint al bij het uitpakken en op dit front stelt de N90Q op geen enkele manier teleur. Waar anderen nog weleens een steekje laten vallen, neemt AKG gelijk een voorsprong in de beleving van het product. Op de doos prijkt: “N90Q Inspired by Quincy Jones” en de volzin “reference class over-ear headphones with ultimate sound customization and active noise cancelling technology”. De vlag is gezet, nu op weg naar de lading. Na het verwijderen van de verpakking waar alle teksten op staan, blijf je achter met een stijlvolle matzwarte doos waar op een kant “N-series” en de andere kant “N90Q” in hoogglans gedrukt staat. Het geheel komt zeer chique over, niet schreeuwerig. Als je aan het satijnen lipje de doos opentrekt, staart daar je de goudkleurige bovenkant van het onderkomen van de N90Q als je hem niet in gebruik hebt toe. Het geheel ademt high end uit en als de verpakkingen terzijde zijn gelegd, begint het feest pas goed.