Recensie

AnalogMagik LP met afregelsoftware

TESTPLAATTEST

Door Sander van der Heide, HVT 5, mei 2021

Voor het testen van draaitafels, elementen en phono-voorversterkers, maak ik gebruik van testplaten. Voor het testen van een testplaat, kan ik ze hoogstens met elkaar vergelijken, maar de juiste beoordeling maak je door te meten.


De uitspraak ‘Door meten tot weten’ is van Nobelprijswinnaar Kamerlingh Onnes, maar er zijn vele manieren om te meten en de uitkomst zal dan ook verschillend zijn. Om er zeker van te zijn dat ik het juiste meet en dat mijn waardes kloppen, gebruik ik meerdere testplaten. Bekende zijn die van de fabrikant Ortofon, The Ultimate Analogue Test LP van Analogue Productions en Test LP van Hi-Fi News. Afgezien het feit dat ze alle drie incompleet zijn (de ene heeft een resonantietest, de ander een VTA-test), sommige testen niet meer zijn uit te voeren (meetapparatuur die niet meer wordt gemaakt) of de benadering compleet anders is (een sinustoon waar de ander een ruissignaal gebruikt), verschillen gelijke testen ook nog eens in gebruikte normen.

Weet wat je meet

De AnalogMagik testplaat wordt daarom geleverd met meetsoftware om te voorkomen dat de gebruiker waardes afleest die niet correct of irrelevant zijn en ook om ervoor te zorgen dat men weet wat men meet en waarnaar de gebruiker moet zoeken. Klinkt allemaal ingewikkelder dan het is, want eigenlijk is het gebruik van AnalogMagik een makkie. Althans, als je weet waar je mee bezig bent. Om ervoor te zorgen dat vanaf aanvang alles werkt zoals het moet werken en de resultaten kloppen, bestaat de testplaat eigenlijk uit drie onderdelen: de testplaat zelf (eigenlijk zijn het er twee, maar daarover zo meer), de software (die van de website is te downloaden, maar beveiligd met een meegeleverde USB-sleutel) en een audio-interface.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS