Het Wachten Waard
Door Sander van der Heide, HVT 6, juni 2022
Eind 2020 kondigde Anthem een reeks nieuwe producten aan, die in december zouden worden uitgeleverd, waaronder de AVM-90. Door problemen met aanlevering van bepaalde componenten, werd dit echter steeds uitgesteld.
We beginnen er langzaam aan te wennen, dat, door gebrek aan chips, bepaalde producten op zich laten wachten. Sommige fabrikanten grijpen naar alternatieven, kopen andere chips op, veranderen het ontwerp of leveren producten waarbij de chip op een later moment kan worden geplaatst (en dat, bijvoorbeeld, je achterruitverwarming het voorlopig maar even niet doet). Je kunt natuurlijk (als de middelen het toestaan) ook nog wachten, ondertussen je product nog wat verbeteren en pas de markt op gaan als alle componenten voorhanden zijn. Deze laatste werkwijze heeft Anthem toegepast.
De AVM-90 is het topmodel AV-processor en als je alle specificaties bekijkt, snap je ook wel waarom en weet je meteen wat dit apparaat kan en waartoe het mogelijk is. Allereerst alle uitgangen: twee keer 19 analoge uitgangen (gebalanceerd met XLR of ongebalanceerd met cinch-aansluitingen), waarbij 4 uitgangen voor subwoofers, 5 ongebalanceerde analoge audio-ingangen (waarvan één phono-ingang voor MM-elementen), 5 digitale stereo-ingangen (twee keer SPDIF en drie keer Optical), één digitale optische uitgang, 7 HDMI-ingangen, 3 HDMI-uitgangen en dan verder nog USB-aansluiting, netwerkaansluiting, WIFi-antennes, RS-232 en triggeringangen. De gehele achterkant zit vol! Voorop, en dat zie je niet vaak, ook nog een hoofdtelefoonaansluiting.
En dan nog alle formaten die worden ondersteund: 8K video via HDMI 2.1 met HDCP 2.3. Alle HDR-standaarden, Dolby Atmos, Airplay, Google Home, Bluetooth en zelfs Roon (nou ja, binnenkort dan). Het moge wel duidelijk zijn dat de processor op video- en audiogebied bijna ieder formaat kan weergeven, decoderen en op elke gewenste manier. Maar voordat dit kan, dient alles eerst te worden aangesloten en ingeregeld.
ARC
Het inregelen van het luidsprekersysteem verloopt via ARC, wat in dit geval niet staat voor het Audio Return Channel van het HDMI-protocol, maar Anthem Room Correction. Room Correction software op een AV-receiver komt meestal van Dirac of van Trinnov, maar Anthem heeft hier een eigen oplossing voor. Zeker bij het inregelen van een uitgebreide luidspreker set-up met 15 luidsprekers en 4-subwoofers kun je niet meer zeggen “dat doe ik wel even op het gehoor”. Zeker niet als je met verschillende luidsprekers (van grootte of zelfs van een ander merk”), verschillende versterkers, verschillende afstand en plaatsing hebt te maken. In feite doen al deze correctiesystemen hetzelfde: de luidheidniveaus worden gelijkgelegd, er wordt EQ gebruikt, vertraging toegepast, polariteit aangepast en crossover bepaald. Bij Anthem maakt men voornamelijk gebruik van aanpassingen in frequentierespons en worden hiervoor minimum phase filters voor gebruikt, aangezien deze een snelle impulsrespons hebben. Een slimme keuze.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS