Recensie

Anthem STR Pre en Power

Als PRaT en forward hand in hand konden gaan

Door Christiaan Punter HVT 10, oktober 2019

Als ik eerlijk ben durf ik wel te stellen dat de markt voor high-end audio redelijk verzadigd is. Dit maakt dat er veel producten zijn die op elkaar lijken. Originaliteit is soms ver te zoeken maar voor de Anthem STR serie geldt dat zeer zeker niet! Gevat in een simpele maar degelijke behuizing hebben de STR voor- en eindversterker een zeer verfrissend en eigenzinnig frontpaneel. Via een on-screen menu en de grote OLED displays zijn alle functies vanaf de frontpanelen te bedienen. Dat menu is geen overbodige luxe, want zowel de Pre als de Power amp hebben zeer uitgebreide functionaliteit aan boord.


Voor mij was Anthem tot dusver een merk dat ik alleen kende uit de Amerikaanse audiobladen en dan ook alleen vanwege hun surround processoren. De componenten uit de STR serie zijn echter gemaakt voor 2-kanaals audio. Uiteraard heeft Anthem er ook aan gedacht om de apparaten door middel van diverse HT bypassaansluitingen compatibel te maken met surround opstellingen, waarbij niet alleen links en rechts maar ook separate links en rechts subwoofer kanalen in de STR Preamp zowel via cinch als XLR aansluitingen gebypassed kunnen worden. Een belangrijk onderdeel is de Anthem Room Correction die te bedienen is via een Windows computer en de ARC software of via de telefoon middels de zeer overzichtelijke gratis iOS en Android app. Daarnaast is er een hele reeks parameters die via het menu in te stellen zijn waarbij voor analoge bronnen de keuze gemaakt kan worden of het signaal het gehele traject in puur analoge vorm aflegt dan wel gedigitaliseerd. Zo kan een LP in zijn pure analoge vorm worden weergegeven of worden gedigitaliseerd, waarna het signaal op alle mogelijke manieren bewerkt kan worden en ARC kan worden toegepast, want dat wordt uiteraard gedaan in het digitale domein. De gehele menustructuur kan extreem vlot doorlopen worden en is overzichtelijk en zeer goed doordacht, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de geluidskwaliteit.

Luisteren – combi

De STR voor- en eindversterker zijn letterlijk voor elkaar gemaakt en daarom werden ze ook eerst als combi beluisterd, in eerste instantie via de USB ingang met de Antipodes CX en EX combi als muziekserver. De luidsprekers zijn de Kroma Audio Carmens, verbonden via Jorma Design Trinity luidsprekerkabels. De stroomkabels zijn overigens alle Belden 19364 met Bals schuko en Oyaide C004 IEC stekkers. In de inleiding gaf ik al aan dat de set er verfrissend eigenzinnig uitziet, maar ook qua geluid weten de componenten zich te onderscheiden. De weergave is zeer krachtig en energiek waardoor je niet stil kunt blijven zitten. De Britten zouden zeggen dat ze een uitstekende PRaT bezitten, waarmee wordt aangegeven dat ze de pan uit swingen! Los van de zeer levendige weergave blinken de STR componenten ook uit in neutraliteit. Dat wil zeggen, er is absoluut geen sprake van gefilterdheid of toegevoegde warmte en de frequentiecurve lijkt zeer vlak te zijn. Het middengebied is in vergelijking met diverse andere componenten wel prominent (in het Engels zou ik zeggen “forward”), maar dat heeft meer te maken met een ongebreideld enthousiasme versus een zekere gereserveerdheid. Want ingehouden, dat zijn de STR componenten absoluut niet. Wat wel opvalt is dat de combi, hoewel strak en expliciet, niet de meest hoog oplossende of meest verfijnde is. De Levinson 8505 versterker bijvoorbeeld laat meer nuances horen en laat het uitsterven van noten langer klinken. De Levinson klinkt ook een stuk relaxter en warmer. Sommige mensen zullen een dergelijke presentatie natuurlijker vinden. Anderen zullen de Anthem presentatie juist natuurlijker, echter, vinden. Het zal afhangen van wat de prioriteiten zijn. Audiofiele verfijning versus ongebreideld enthousiasme, om het heel cru te stellen. De STR combi speelt elke muzieksoort met evenveel levenslust. Jazz klinkt puur en echt en R&B klinkt krachtig en aanstekelijk maar als je electro draait, dan weet je echt niet wat je meemaakt. Yoshinori Sunahara, bijvoorbeeld, klinkt echt helemaal geweldig en wordt alleen nog maar beter naarmate je het volume verder opendraait. Aan power heeft de set dan ook absoluut geen gebrek. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat alle energie die in de opname zit, door de STR componenten behouden blijft. Ze hebben met hun levendige, onbewerkte weergave een bepaalde kwaliteit die me doet denken aan een live optreden en dat is toch ook wel heel verleidelijk. Sterker nog, wanneer ik na een sessie van een paar uur met de STR componenten terugschakel naar mijn CH Precision componenten hoor ik meer subtiele details en verfijning, maar moet toch ook wel weer even wennen aan de rustiger weergave.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.