Recensie

Apple AirPods Max

De grootste oordoppen

Door Sander van der Heide, HVT 4, april 2021

20 jaar geleden bracht Apple de iPod met de bekende witte dopjes op de markt. In een paar jaar tijd veranderde het straatbeeld in mensenmassa’s die demonstratief witte snoertjes over de jas lieten bungelen.


En nog steeds is dit een bekend straatbeeld, mede dankzij het succes van de iPhone, waarbij dezelfde oordopjes werden geleverd. En de laatste jaren natuurlijk draadloze versies als AirPods en AirPods Pro die hun intrede deden. De laatste toevoeging aan deze lijn is dan ook een unicum, aangezien de dopjes nu zo groot zijn geworden, dat ze de naam AirPods Max hebben gekregen, het gaat hier dan ook om een gesloten over-ear hoofdtelefoon, draadloos en met actieve ruisonderdrukking.

Meer concurrentie

Dat betekent ook direct een ander territorium en misschien wel meer concurrentie dan bij de in-ears, met populaire modellen als de SONY WH-1000XM4 en de Bose Quiet Comfort 35II. Hoofdtelefoons die eigenlijk hetzelfde bieden, maar dan voor de helft van de prijs. Dat betekent dat Apple meer in zijn mars moet hebben dan een mooi herkenbaar design, wil iedereen hierop overstappen.

Er is meer

Kijken we onder de motorkap, of letterlijk onder de oorkappen, dan treffen we inderdaad allerlei specifieke Apple technologie aan. Zo is er in iedere oorkap een H1 chip te vinden. Die vonden we ook al terug in de AirPods 2 en pro, maar eveneens in twee Beats-modellen. Maar hier gaat het om 2 stuks. Ze verzorgen verschillende functies als het energiebeheer, detectie van low-power-mode, het beheren van de Bluetooth 5 verbinding over 2 gescheiden kanalen (vandaar ook 2 chips), het aansturen van alle sensoren en microfoons en de audiosynchronisatie tussen linker en rechter-kanaal. En dan is er nog een tal van echt Apple-specifieke functies die door de H1-chip worden geregeld: reageren op “Hé Siri”, het wisselen tussen actieve apparaten, verbindingstijd van telefoongesprekken, latency-beperking en koppelen op basis van iCloud-account. Kortom, zit je in het Apple-ecosysteem, dan gaat de AirPod Max er naadloos in op. Voor een Android- en Windows gebruiker zijn heel veel functies dan ook niet te gebruiken, voegen bepaalde functies niets toe of worden ze niet optimaal benut.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS