Recensie

Arcam AVR30 surround receiver

Van alle kanten G-kracht

Door Sander van der Heide, HVT 10, oktober 2020

De nieuwe line-up van Arcam receivers bestaat op dit moment uit drie modellen, als we de AVR390 meetellen: AVR10, AVR20 en het topmodel de AVR30. De laatste als enige met een Klasse-G versterker. Eens kijken of we die krachten kunnen overleven.


Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, Klasse-G versterking heeft niets te maken met supersterk of superveel vermogen. Klasse-G is vooral super-efficiënt. Eigenlijk is het een klasse A/B-versterker met een systeem waarbij meer vermogen geleverd kan worden dan nodig is. Klasse-G is daardoor efficiënter dan klasse A/B, maar minder efficiënt dan Klasse-D (maar heeft dan weer geen last van de elektromagnetische interferentie-effecten zoals bij Klasse-D). Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat er maar één nadeel is aan Klasse-G versterking en dat is de prijs, het is een stuk duurder dan Klasse-A/B. En helemaal als er dan 7 van deze versterkers in één kast zitten en dit geval 7 keer 100 Watt. Tegenover de 7 keer 90 Watt klasse A/B-versterkers in de AVR20 scheelt dat precies 2.000 euro, waarmee het enige verschil tussen deze twee types ook is verklaard.

Versterker geen sluitpost

Bij een receiver zou ik normaal gesproken een recensie afsluiten met de versterking. Na alle aansluitmogelijkheden, decodeerstandaarden en streaming-opties, voelt versterking in een receiver toch altijd een beetje als een sluitpost. Zeker ook omdat het in veelvoud moet worden toegepast. Dat versterking bij de AVR30 verre van een sluitpost is, valt al meteen op als ik in de Stereo Direct-modus, zonder enige DSP en filters, mijn Mytek Brooklyn DAC rechtstreeks op een analoge ingang aansluit en twee KEF Reference 3 luidsprekers aanstuur.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS