Recensie

Arcam AVR850 AV-receiver met Dirac Live

Arcam kiest voor Dirac Room-EQ

Door Marnix Bosman, HVT 1, januari 2018

Steeds meer mensen worden er zich van bewust dat ook de akoestiek invloed heeft op de audioweergave. Naast akoestische aanpassingen zijn er elektronische technieken die hulp kunnen bieden. Deze zogenaamde Room-EQ’s zijn er echter in veel kwaliteiten.

De akoestiek van een huiskamer is eigenlijk alles behalve optimaal voor het creëren van een mooi stereobeeld laat staan voor een optimale surroundweergave. De weergave van een luidspreker wordt ook bepaald door de ruimte waarin hij staat. Teveel reflectie zorgt voor een diffuus geluidsbeeld en ook teveel absorptie is niet goed. Daarnaast kan het gebrek aan symmetrie van de ruimte en de vaak door noodzaak geboren asymmetrische opstelling van luidsprekers ervoor zorgen dat een op zich goed klinkende luidspreker toch belabberd gaat klinken.
De oplossing is dan natuurlijk een complete akoestische behandeling van de woonkamer of nog mooier, een aparte luisterruimte of een thuisbioscoop. Omdat zoiets vanuit ruimtegebrek of financiële middelen niet altijd mogelijk is, zijn er ook elektronische hulpmiddelen, de zogenaamde Room-EQ’s. Iedere serieuze AV-receiver heeft tegenwoordig een Room-EQ aan boord maar ook Room-EQ’s zijn er in soorten en kwaliteiten. Arcam kiest in de nieuwe lijn AV-receivers (de AVR390, 550 en 850), de AV860 surroundprocessor en de SR250 stereoversterker voor de technologie van het Zweedse Dirac Research AB.

Dirac Research

Dirac is vernoemd naar de Britse natuurkundige en Nobelprijs winnaar Paul Dirac. De ontwikkelaars van Dirac gebruiken naar eigen zeggen verschillende door Paul Dirac afgeleide mathematische vergelijkingen. Dirac Research is gestart met als doel een systeem te ontwikkelen waarmee luidsprekers optimaal klinken in de beschikbare luisterruimte. Dirac heeft inmiddels systemen ontwikkeld voor gebruik thuis, in professionele studio’s, voor in de auto (Bentley, Rolls Royce, Volvo en BMW gebruiken Dirac) en voor Virtual Reality toepassingen. Het grote verschil ten opzichte van veel andere systemen is dat de Dirac Live Room-EQ applicatie niet alleen corrigeert in het frequentiedomein maar ook in het fase- en tijdsdomein. Met name dat laatste zie je zelden bij de concurrentie en is juist essentieel voor een optimaal effect.