Recensie

Arcam Radia ST5 en A15

Charisma, kwaliteit en een schappelijke prijs

Door John van der Veer, HVT 1, januari 2024

Importeur Terrason Audio kennen we van de audiomerken die zetelen in het Walhalla van de High-End. Uiteraard klinken alle componenten uit de stal van Bert Bazuin en de zijnen ronduit fantastisch, maar voor de meesten onder ons zal die ervaring beperkt blijven tot adoratie op afstand. Dat geldt in ieder geval voor ondergetekende. Van een andere orde is de Radia serie van Arcam, een merk dat Terrason Audio eveneens onder de hoede heeft genomen. Uit deze serie testen we de combinatie van de ST5 streamer en de A15 geïntegreerde versterker.


Met het uitpakken van de twee apparaten val je direct met de neus in de boter. Dit is blijkbaar wat Arcam wil uitstralen met de Radia lijn: sober maar geraffineerd, met een vleugje industrial. Kenmerkend is ook de schuine achterkant, als een luifel rond de aansluitpunten. Het ‘zakelijke’ – kan even geen beter woord vinden – wordt weer genuanceerd door de afrondingen van het frontpaneel. Heel fraai, net als de subtiele goud/geel-kleurige bies aan weerszijden van de apparaten. Deze kleur komt terug in de dunne cirkels rond de twee grote draaiknoppen van de A15, die op haar beurt strak symmetrisch is. Een geweldige entree, die het ook in de betere hifi-winkel goed zal doen. Ben gefixeerd op geluid, maar design blijft een grote rol spelen, ook na al die apparaten die ik heb mogen begroeten. Arcam, wie zit er achter dat merk? Googelen is wat verwarrend, de naam staat ook voor een Nederlands instituut dat zich bezighoudt met architectuur in Amsterdam, Arc(hitectuur)Am(sterdam). Geweldig onderwerp, maar niet wat we zoeken. Alhoewel, ik lees op de website: ‘Toegankelijk, maar kritisch; bewust van de historie, maar altijd met de blik op de toekomst gericht’. Dat zou ook zomaar eens van toepassing kunnen zijn op ‘onze’ Arcam. Met het geweldige design van de Radia serie is de link met architectuur in ieder geval gelegd. Op hoog niveau ook. Dat geldt voor Amsterdam – zowel in historisch opzicht als qua moderne architectuur – sprak de Mokumer ongegeneerd chauvinistisch. Het geldt tevens voor het geweldige design van de Arcam Radia.

Gezellig

Arcam valt tegenwoordig onder de Harman groep, en Harman maakt weer deel uit van Samsung, zoals bekend. Toeval of niet; ook de Nederlandse vertegenwoordiging van Harman is in onze hoofdstad gevestigd. Niet aan de Prins Hendrikkade, zoals het centrum voor architectuur, maar iets verder aan het IJ, de Danzigerkade. Ben benieuwd of ze elkaar kennen en op de hoogte zijn van het wederzijdse Arcam. Dat kan nog een gezellig gesprek worden, met het Paleis van Justitie en al die advocatenkantoren ertussen. Ook aan het IJ. Het hoofdkantoor staat in de V.S., maar voor de oorsprong van Arcam moeten we naar het Verenigd Koninkrijk, in zoveel opzichten de bakermat van de betere hifi. Als geen ander is Bert Bazuin zowel zeer goed op de hoogte van, als begaan met de traditie van klasse. “De eerste Arcam versterker, de A60, gebouwd in 1972, had een geplande productie van vijftig stuks. Het werden er dertigduizend en de meeste spelen nog steeds! In de jaren die volgden, groeide Arcam uit tot de grootste fabrikant van versterkers in Engeland en werd het bedrijf tevens de grootste leverancier van versterkers en cd-spelers voor de eigen, kritische thuismarkt. Arcam heeft zich altijd tot doel gesteld om topkwaliteit voor iedereen bereikbaar te maken. Met dat ideaal voor ogen ontwikkelden de Engelse bouwers een ongekend groot assortiment apparatuur voor veeleisende muziek- en filmliefhebbers.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS