Recensie

Arcam SA20 geïntegreerde versterker met DAC

Nieuwe looks, vertrouwde prestaties

Door Marnix Bosman, HVT 10, oktober 2018

De introductie van een nieuwe lijn is altijd spannend. Wat is er nieuw, wat is er gebleven? Is de nieuwe lijn beter, hetzelfde of minder dan de oude lijn. Alleen een grondig onderzoek geeft daarop een antwoord.


De historie van Arcam gaat terug naar het jaar 1976. In dat jaar werd het bedrijf onder de naam Amplification and Recording Cambridge ingeschreven bij de Britse Kamer van Koophandel. Het eerste product, de A60 versterker bleek een succesnummer en zette de toon die kenmerkend is geworden voor het merk. Hoogwaardige, no-nonsense audiokwaliteit met een aantrekkelijk prijskaartje. Die eigenzinnige benadering is altijd leidend geweest en dat bleef ook na de overname in 2012 door een Canadese holdingmaatschappij de lijn. Medio 2017 werd bekend dat Arcam opnieuw van eigenaar veranderde en onderdeel werd van het Amerikaanse Harman, dat zelf notabene niet al te lang daarvoor nog onderdeel was geworden van het gigantische Samsung. Bij een dergelijke overname is het altijd spannend om te zien wat er met een bedrijf gaat gebeuren. De historie leert die dergelijke overnames zowel positief als negatief kunnen werken. Harman is echter een holding die zich volledig op audio richt en heeft o.a. AKG, Harman/Kardon, JBL, Lexicon en Mark Levinson onder haar hoede. De ervaring leert dat al die bedrijven nog steeds autonoom opereren en waarom zou dat bij Arcam opeens anders zijn. Los daarvan is ook John Dawson, medeoprichter en ontwerper van die eerste Arcam A60 versterker, nog steeds als consultant en ontwerper voor Arcam actief dus je mag verwachten dat er veel bij het ‘oude’ zal blijven. Ook aan de ontwikkeling van de eerste nieuwe lijn onder de nieuwe eigenaar heeft John Dawson zijn medewerking verleend.

HDA serie

De HDA serie werd voor het eerst tijdens de CES begin dit jaar getoond. Daar werd alleen nog maar getoond hoe de nieuwe lijn eruit gaat zien. Inmiddels staan de eerste drie modellen van de HDA serie echter reeds in de winkel. Met deze nieuwe serie introduceert Arcam tevens een nieuwe, moderne look die duidelijk anders is dan de vertrouwde FMJ lijn die al zoveel jaren kenmerkend is voor Arcam. De lijn bestaat op dit moment uit twee geïntegreerde versterkers en een netwerkspeler met ingebouwde (SA)CD-speler. Beide versterkers zijn voorzien van een phono voorversterker (MM gevoeligheid) en hebben tevens een DAC aan boord. Het grote verschil tussen de SA10 en de SA20 zit hem in de kracht van de versterker, de gebruikte versterkertechniek en de kwaliteit van de gebruikte DAC.