Recensie

Arcam ST60 streamer/DAC

Heel veel maar niet alles

Door Marnix Bosman, HVT 2, februari 2021

De eerste standalone streamer van Arcam is een feit. Met de introductie van de ST60 is de HDA lijn compleet. De ST60 DAC/streamer bevindt zich een overvol prijssegment dus de logische vraag is: Hoe houdt de ST60 zich staande tussen de immense concurrentie?


Helemaal nieuw op het streaming pad is Arcam zeker niet. De ST60 is echter wel de eerste volledig ‘stand alone’ streaming speler van het merk. Dat Arcam nu pas een stand alone streaming speler introduceert, is op zich opmerkelijk. Vergelijkbare concurrenten houden zich hier al veel langer mee bezig. Sinds de overname door Harman, in 2017, is het vrij stil geweest op de tekentafel van Arcam. De introductie van de ST60 toont echter aan dat ze niet stil hebben gezeten en de ST60 is een sprekend resultaat.

Gebruik

Het is een beetje afhankelijk van de manier waarop je audio streamt met de ST60 maar het weergeven van hi-res PCM audio tot 32-bit/192kHz is geen enkel probleem en werkt eigenlijk via alle kanalen probleemloos. Wil je per se DSD weergeven dan wordt het iets anders. Native DSD streamen doet de ST60 niet (zoals heel veel streamers dat overigens niet doen). Daarvoor moet de DSD data geconverteerd worden naar PCM en dat doet de ST60 niet zelf. DSD afspelen kan echter wel via Roon die de conversie naar PCM verzorgt waarmee dit hiaat dus is op te vangen. Ik denk dat Arcam overigens enigszins bewust de DSD liefhebbers hier links laat liggen. Het aanbod aan DSD blijft natuurlijk nog steeds vrij schaars en voor veel muziekliefhebbers die in deze prijsklasse een streamer zoeken is 192kHz hi-res audio vaak al heel hoog. Ik kan me dus prima in de gekozen aanpak vinden. Daarnaast geldt ook altijd nog: Wat niet is, kan nog komen. Direct na het installeren van de ST60 in mijn setup heb ik de streamer even laten zoeken naar een update. De ST60 laat zich eenvoudig updaten via het netwerk dus zodra er nieuwe functionaliteiten mogelijk zijn binnen het huidige hardware platform dan zal Arcam die ongetwijfeld direct beschikbaar stellen middels een software update.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS