Recensie

Argon TT-4

Goed Gezelschap

Door Ward Maas, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Vertelden we in de afgelopen uitgave van HVT al over die kleine Argon Solo streamer en dat die niet alleen zou blijven? Hierbij presenteren we de Argon TT-4 draaitafel. Zo ongemerkt heeft Argon vooral in de Scandinavische landen flink aan de weg getimmerd. Met bijna 60.000 verkochte draaitafels is Argon Audio snel uitgegroeid tot een van de grootste merken draaitafels in Noord-Europa.
Begonnen met de TT-1 in 2008 heeft Argon Audio nu hun draaitafel verkoop opgevoerd tot meer dan 10.000 stuks per jaar. De line-up bleef van oudsher beperkt tot instapmodellen, maar de TT-4 is hun eerste poging om een goede middenklasse draaitafel te ontwikkelen.


Wanneer je vandaag de dag kleine series maakt van platenspelers is het niet vreemd dat je op een of andere manier gebruik maakt van de kennis, kunde en OEM-leveranties van onderdelen van dat hele grote platenspelermerk uit Oostenrijk waarvan we in deze uitgave ook een aantal modellen voorstellen. In de eerste modellen is daar ook wel wat van terug te zien. Maar gesterkt door ervaring en de wens om producten volledig zelf te ontwikkelen heeft Argon in deze TT-4 het nodige van henzelf gestopt.

Speciale toonarm

Het meest opvallende is de ATS (Anisotrope Torsion Stabilizer) waarop patent is aangevraagd. Bij de ontwikkeling van de nieuwe koolstofvezel toonarm werden er wat arm-resonanties gevonden. Hierdoor ontstonden trillingen en vervormingen in de arm. Dit heeft uiteraard een negatieve invloed op de prestaties van de naald bij het volgen van de groef en dus op de geluidskwaliteit. De oplossing werd gevonden door een kleine, nauwkeurige opening aan de onderkant van de arm te maken waardoor trillingen uitdoven en resonanties sterk verminderd worden. Wanneer je onder de arm kijkt zie je een kleine sleuf die ervoor zorgt dat trillingen rond de 450-500 Hz onderdrukt worden. Het resultaat is een toonarm die minder gevoelig is voor resonanties in het zeer kritische middengebied. Wat voor groot effect deze kleine sleuf heeft, is goed te zien in de simulatie van een standaard toonarm vergeleken met één die gebruik maakt van de ATS technologie. De rode kleur in de standaard toonarm geeft een grotere verplaatsing aan. De frequentierespons van de standaard koolstofvezel toonarm toont een belangrijke resonantie bij ~480Hz en de impuls response laat duidelijk ‘ringing’ zien. Dat Argon in staat is een arm te analyseren en een oplossing te vinden, geeft aan dat er in het bedrijf meer R&D capaciteit is dan je op het eerst gezicht zou denken. Zoals we al in de bespreking van de Argon Solo streamer aangaven, is Argon nauw gelieerd aan Hifi Klubben en Dali. Argon is gevestigd op hetzelfde fabrieksterrein als Dali. Het is dan ook niet verwonderlijk dat, zeker op het gebied van kennis van trillingen en het gebruik van meetapparatuur, er de nodige uitwisseling bestaat.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS