Recensie

Astell & Kern AK300

Asymmetrische klasse

Door Michel van Meersbergen, HVT 4, april 2017

Mijn enthousiasme voor de Astell & Kern AK70 heeft wat losgemaakt. Als de AK70 de instapper is, wat zijn dan de prestaties van een middenmoter waarin een chipset zit die je verder alleen in A&K’s topmodellen ziet? Gezond opgewonden en ronduit nieuwsgierig maak ik de zwarte doos open waar de AK300 in verpakt zit…

Over verpakkingen gesproken, Astell & Kern heeft er weer een berg aandacht aan gegeven. Voorbij het doosje bonbons en meer in de geest van een prijzig juweel. Ook nu weer een spel van lijnen en hoeken dat het geheel een bijna architectonische allure geeft. Anders dan bij de AK70 wordt nu een hoesje meegeleverd – in A&K’s eigen bewoording van hoogstaand polyurethaan – in donkerblauw dat op het eerste gezicht niet echt lijkt te matchen met het blauwige antraciet van de AK300 zelf. Na een paar dagen gebruik blijkt echter dat de match wel degelijk bestaat en komt het besef dat hier de hand van een absolute expert aandeel in heeft gehad. Pure klasse! Ook bijgeleverd zijn een USB-kabel en skins voor voor- en achterzijde.

Doe eens mal

De behuizing van de AK300 is zeker niet alledaags. Het geheel geeft een wat asymmetrisch gevoel, maar is qua vorm een parallellogram, dat misschien niet bij iedereen in goede aarde zal vallen. Ikzelf moest er even aan wennen en een geprojecteerd gevoel naar de ontwerper(s) van ‘laten we eens lekker gek doen’ onderdrukken. Uiteindelijk heeft het plaatsgemaakt voor een diep respect. Je moet het durven; niet alleen als ontwerper, maar zeker ook als producent een dergelijke vorm op de markt te zetten. Te breken met de ‘rat race’ naar meer fysiek comfort, naar lichter, naar rondingen. De AK300 is scherp – maar je snijdt je er niet aan. Is zwaar – maar niet meer dan dat, het gewicht lijkt op de gram te kloppen met de vorm. Is aanwezig – en eenmaal in je hand wil je hem er graag in blijven vasthouden. En natuurlijk die grote, voor A&K kenmerkende, volumeknop. Al met al, en uiteindelijk, is de AK300 een genot om naar te kijken en in de hand te hebben.