Recensie

Astell & Kern AK500N

H(ORS) C(ONCOURS)

Door Bert Oling, HVT 1, januari 2017

In het kader van de door onze hoofdredacteur ter beschikking gestelde pagina’s om aandacht te geven aan producten die weliswaar zeer de moeite waard zijn om nader te bekijken, maar met name vanwege hun prijsstelling buiten het directe blikveld vallen van de modale HVT lezer, neem ik u in dit testverslag mee naar een muzikale muziekserver van buitengewone kwaliteit.

Op de mooie site van de fabrikant Astell & Kern – vooral bekend van zijn meer dan voortreffelijke portable hogeresolutie personal audio oplossingen (binnenkort in dit HVT theater) – wordt de AK500N qua vormgeving vergeleken met de Matterhorn. Ik moest heel goed kijken en vooral mijn fantasie gebruiken om dat aspect er in te zien, maar ik had dan ook niet de eindversterker en zijn bijbehorende externe voeding ter beschikking. Maar los daarvan: wat is dit apparaat mooi gemaakt. De uit massief aluminium gefreesde kastonderdelen laten perfect zien waar moderne CNC techniek toe in staat is. In deze mooie verpakking die 214x243x238 mm meet en een kleine 12 kg op de weegschaal laat zien, zit het neusje van de zalm van moderne elektronica opslag en streaming techniek.


Alleen al bij de voeding is men niet over een nacht ijs gegaan. De AK500N wordt namelijk gevoed vanuit een stevige 10.400mAh/7,4V li-ion accu. Geen enkele beïnvloeding vanuit ons zo lekker vervuilde lichtnet. Een stevige bijgeleverde netvoeding die gewoon aangesloten kan blijven begint pas zijn laadcyclus als de AK500N niet meer gebruikt wordt of wanneer de accutoestand onder de 4% capaciteit komt. Dan heb je als muziekliefhebber er al 7 uur continu luisteren opzitten. Intern is alles ook nog eens maximaal afgeschermd om ervoor te zorgen dat stoorsignalen geen invloed krijgen op de gewenste muzikale prestaties. Er zijn intern 4 bays waarin de SSD opslagschijven zijn opgeborgen. Astell & Kern gaat duidelijk niet over één nacht ijs en kiest in dezen voor de meest betrouwbare opslagmethode, waarbij mechanische defecten – sudden death van een gewone harde schijf – zijn uitgesloten. Ze hebben er zoveel vertrouwen in dat men gekozen heeft voor een RAID0 instelling.