Recensie

Astell & Kern AK70

Hemelsblauw past bij jou

Door Michel van Meersbergen, HVT 2, februari 2017

Astell & Kern, het luxemerk van het Zuid-Koreaanse Iriver, heeft een nieuwe ‘entry-level’ digital audio player (DAP) op de markt gebracht. De vormgeving ligt nu meer in lijn met A&K’s grotere of, zo je wilt, hogere modellen. We gaan uitzoeken of het nieuwe kleren voor de keizer zijn, dan wel een DAP die terecht de naam van dit illustere merk draagt. Vaarwel AK Jr, welkom AK70!

Nu begin ik deze review feitelijk vleugellam: Ik ken de AK Jr niet… Erger, Astell & Kern is een naam die ik wel eens gehoord heb, maar op een of ander manier is het nooit tot een kennismaking gekomen. Conservatief als ik ben komt het geluid waarnaar ik luister uit 2 luidsprekers en het is daar waar de magie plaatsvindt. ‘Das Heilige’. Hoofdtelefoons… ergens mid jaren ’80 heb ik als pecunialoze maar geïnteresseerde scholier eens naar een Stax geluisterd. Mooi hoor, zonder meer, maar ik bleef staren naar Jadis en Cabasse. De momenten dat ik met een koptelefoon doorbracht was meer gemotiveerd om ‘anderen’ mijn soms wat lastige keuze van muziek te besparen. Niet om mijzelf eens af te zonderen. Om over de weergavekwaliteit maar te zwijgen. “Zou je deze willen testen?” Tuurlijk, waarom niet? Toch maakt een klein maar knagend gevoel van onhandigheid zich van mij meester wanneer ik de doos zie waarin de AK70 en twee hoofdtelefoons zitten. “Waarom niet?” hoor ik mijzelf nog zeggen.

Precious things from small boxes

Astell & Kern weten hun producten te verpakken. De AK70 komt in een prachtig zwart doosje met metallic lichtblauwe wikkel. In het geopende doosje een hemelsblauw aluminium ‘kastje’ met een relatief flink scherm, een sterk afgekante zijde, die dan weer iets hol is en een flinke volumeknop. Mooi detail is de eveneens afgekante zijde van het binnenwerk van de verpakking. Verder vinden we een USB-kabel en een set ‘skins’ om zowel het scherm als de achterzijde van de AK70 tegen krassen te beschermen. Al met al met al ligt de visuele lat voor een ‘entry-level’ op deze manier erg hoog. Hoe zit het binnenin? De AK70 bevat de Cirrus Logic CS4398 DAC die alle gangbare formats tot 24-bit/192kHz speelt. 32-bits wordt gedownsampled, net als DSD formaten naar 24-bit/192kHz. Een interne capaciteit van 64GB, die met een externe micro SD-kaart tot 200GB is uit te breiden, WiFi (alleen 2.4GHz), Bluetooth 4.0 met aptX en alles bedienbaar via een 3.3 Inch AMOLED touch screen, ondersteund door een Android OS. AK Connect laat de AK70 draadloos streamen of maakt van zichzelf een MQS Server – met leuke resultaten! In- en outputs zijn een micro-USB, 3,5mm en 2,5mm gebalanceerd. Een 3,7V – 2.200mAh accu staat garant voor zo’n 5 uur luisterplezier wanneer je een mix van verschillende resoluties aanspreekt. Vooral high-res bestanden kunnen een aanslag op de accu zijn.