Recensie

Astell&Kern ACRO CA1000

Gekroond met een vliegwiel

Door Ernst Neve, HVT 3, maart 2022

We kennen het merk Astell & Kern wellicht van de luxe en veelal hoekige Digital Audio Players. De walkmen voor de meest verwende luisteraars, zullen we maar zeggen. Maar Astell&Kern maakt meer. Zo is er een lijn hoofdtelefoons met een over-ear, die in samenwerking met Beyerdynamic wordt gefabriceerd, en vier in-ears. Naast hoofdtelefoons en portables is er echter meer dat aan de horizon opdoemt. Een cross-over tussen portable en stationary. Carryable noemen ze het zelf.


Het is ook geen eenvoudige zaak om een zinnige naam te bedenken voor een lijn van producten. Zo heeft Astell&Kern onderscheid gemaakt tussen instap-, midden- en topmodellen door ze de serieaanduiding A&norma, A&future en A&ultima mee te geven. Het is grofweg onder te verdelen in spelers van € 799 voor de SR25, tot € 1.990 voor de SE200, tot € 3.899 voor de SP2000. Alleen dekt dit de lading niet helemaal omdat er ook nog een KANN is voor € 1.199 en een Activo CT10 voor € 299. Die laatste heeft mij altijd bijzonder aangesproken, omdat hiermee werd aangetoond dat een DAP van het prestigieuze merk helemaal niet duur hoeft te zijn terwijl de kwaliteit gewaarborgd blijft getuige de Teraton module die zijn weg in de CT10 heeft gevonden. Opvallend aan alle A&K DAP’s overigens, naast de inherente hoge kwaliteit en de futuristische vorm met het kenmerkende hoekige design (op de CT10 met z’n ronde vormen na), is de kroon aan de zijkant waarmee de belangrijkste functies kunnen worden bediend.

Astell&Kern als trendzetter

Met de komst van de ACRO CA1000 volgt Astell&Kern een heel interessante trend, die ze feitelijk zelf hebben ingezet met de KANN en de ACRO L1000. Terwijl de KANN door z’n gewicht en afmetingen bijna niet meer voor een portable DAP door kan gaan, is de L1000 feitelijk een desktopversterker compleet met de S1000 desktop luidsprekertjes. Het lijkt er nu toch ernstig op dat A&K de strategie bijstuurt met de aankondiging van de ACRO BE100 Bluetooth-luidspreker en de ACRO CA1000 Carryable Headphone Amp, zoals ze ‘m zelf noemen. Blijkbaar is de doelgroep onder te verdelen in liefhebbers met een smartphone die via Bluetooth hun muziek spelen en liefhebbers die ook behoefte hebben aan een hoogwaardige bron, die ze niet per se mee op weg willen nemen. Gelukkig is er bij A&K geen gebrek aan hoogwaardige bronnen, hoogwaardige versterkers en hoogwaardige DAC-technologie.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS