Recensie

Astell&Kern SP2000 met Crystal Cable Dream Duet

DAP, DAPper, DAPperst

Door Ernst Neve HVT 3, maart 2020

Digital Audio Player of DAP. De walkman van nu. Voordeel? Een fatsoenlijke DAP klinkt altijd beter dan je telefoon en gaat ook langer mee op een volle accu. Bijkomend voordeel is dat je telefoon ook langer meegaat omdat je die niet meer hoeft te gebruiken om muziek mee te luisteren. Vaak is een DAP ook een stuk handiger (lees: kleiner, lichter en goedkoper) dan je telefoon. Muziek kan vaak op zo’n ieniemienie SD kaartje worden gezet, of via wifi met Spotify, TIDAL of Qobuz naar binnengehaald worden.


De ervaring leert dat je al vanaf zo’n 100 eurootjes al een goede DAP hebt en vanaf 300 euriebeuries zelfs een hele goede. Het Zuid-Koreaanse Astell&Kern (A&K) produceert voor dat geld bijvoorbeeld de CT10. In z’n prijsklasse onverslaanbaar. Ik heb ‘m eerder in ons lijfblad voorbij laten komen, en dat dingetje maakt serieus muziek voor het geld. Maar Astell&Kern gaat verder dan goed. Ze hebben hun DAPs voor het gemak onderverdeeld is drie categorieën, A&norma, A&futura en A&ultima. Met een beetje fantasie voel je al voor onze Koreaanse vrienden heen willen. Tip van de sluier: het heeft alles te maken met de titel en goed, beter, best.

Het is maar geld

De eerste categorie van A&K, A&norma, loopt tot duizend euro, de tweede, A&futura tot tweeduizend en de laatste, A&ultima tot grofweg vierduizend. Laat ik nu onlangs het genoegen hebben gehad om de A&ultima SP2000 (€3.999) eens goed aan de tand te voelen. En als je dan toch op je DAPperst bezig bent, moet je er uiteraard ook een ultieme hoofdtelefoon op aansluiten. Voor mij is dat de Empyrean van Meze Audio. Voor €2.999 behorend bij de topklasse hoofdtelefoons, klankmatig echt betoverend. Maar als je op dit niveau bezig bent, dan moet je ook niet beknibbelen op de bekabeling en dat is precies wat hier aan de hand was. Want voor de gelegenheid was samen met de SP2000 een setje Crystal Cable meegereisd. In dit geval de Crystal Cable dream duet die zich in een kartonnen, maar stijlvol vormgegeven verpakking aan me presenteerde. Deze kabel kost een slordige €1.499 maar is dan toch op alle fronten speciaal. In de stijlvol onopvallende verpakking zat een fluwelen hoesje. Voorzien van een certificaat met daarop zelfs de namen van degenen die ‘m gemaakt en getest hebben, kwam daar de kabel zelf tevoorschijn. Delicaat, getwist en voor de gelegenheid voorzien van de door mij gevraagde connectoren om de Empyrean van zoetgevooisde content te voorzien. Ik moet eerlijk bekennen dat alleen het uitpakken van de kabel bij mij al de verwachtingen torenhoog deed zijn.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.