Recensie

ASUS ROG Delta S met MQA

ASUS maakt het verschil met een gaming headset

Door Casper Bezemer, HVT 6, juni 2021

ASUS neemt met zijn Republic of Gamers-lijn al ruim vijf jaar het voortouw in populaire, kwalitatief goede computercomponenten die voor een competitieve prijs beschikbaar zijn. Fabrikanten als Gigabit, Acer, en MSI staan met de mond vol tanden te kijken hoe ASUS ROG nieuwe hardware op de markt blijft brengen die de juiste doelgroep lijkt te bereiken. Gaat het ze ook lukken om accessoires-giganten Logitech en Razer van hun troon te stoten?


Je moet je voorstellen: je leest elke maand de HVT, je bent proeflezer van Mabel’s reviews, je bent schoonzoon van die meneer met die mok in de colofon. Je bent al bijna zevenentwintig jaar computernerd en je hebt een bescheiden 350 games in je Steam-bibliotheek. Je bezit vijftien spelcomputers en acht stuks consumentenelektronica uit de afgelopen vijf jaar. Ik ben er klaar voor!

Ongerept terrein

Ohnee! Ik moet me voorstellen, en bij dezen, aangenaam. Je leest een review van koopjesjager extra-ordinair. Review-verslinder eersteklas. Waar-voor-je-geld-schraper van heb-ik-jou-daar. Je komt immers alleen aan mooie spullen als je concessies wilt doen, met het inkomstenpatroon van de eeuwige student. Tot voor kort heb ik niet vaak willen investeren in het hogere segment van beeld- en geluidsapparatuur, maar dat is sinds de verruiming van mijn kringen met stapjes aan het bijtrekken. Het helpt dat ik sinds ik Mabel heb ontmoet een verveertienvoudiging van hoofdtelefoons en soundbars in ons huis heb kunnen constateren. Je oren wennen verassend en zorgwekkend snel aan de kwaliteit die (sommige) hi-fi apparatuur tegenwoordig te bieden heeft, ook de draagbare spullen. Al met al de uitgewezen kandidaat om het eerste gat te slaan in een onderbelicht en misschien zelfs wel nieuwe categorie in dit blad: Gaming-accessoires. Laten we beginnen.

Licht en lichtgewicht

We trappen af met de ROG Delta S, een gaming headset van ASUS. Direct uit de doos is het verschil met normale koptelefoons al merkbaar: het gewicht. Het kan als hi-fi-enthousiast als een onaangename verrassing komen, maar het is voor een gaming headset essentieel. Als gamer wil je als vanzelfsprekend kunnen gamen tot onoverkomelijke lichamelijke ongemakken zich voordoen, zoals bijvoorbeeld je ogen die rood uitslaan en je muishand die begint te verkrampen en dus niet door drukplekken van zware, beknellende randapparatuur. Wat betreft het comfort is deze headset dan ook een uitschieter. Hij heeft een makkelijk en nauwkeurig verstelbare stevige hoofdband met een zachte binnenvoering van memory foam. Hij zit niet te strak om het hoofd. De oorschelpen zijn ruim en diep genoeg voor de meeste oren en je krijgt ze in twee varianten meegeleverd: kunstleer voor goede, comfortabele sluiting en velours voor goede ventilatie. De kunstleren variant is voorgemonteerd en meestal de beste keuze, behalve bijvoorbeeld voor warme dagen of intense LAN-party’s. Echt hard geluid wil de koptelefoon uitlopen, dus als je altijd naast iemand moet zitten gamen is dit iets om rekening mee te houden. Het lichte gewicht is bereikt door een stevig aanvoelend, mat-zwart plastic behuizing, met een strak modern ontwerp. Door twee individuele scharnieren kunnen de oorschelpen kiepen en draaien, en komen uitgebalanceerd om je oren terecht. Met deze headset kun dan ook je uren achter je computer zitten.

In elke oorschelp is een rand van hoogwaardige RGB-verlichting verwerkt, die standaard het klassieke RGB-regenboogeffect toont. Er is ook een optie om de lichtjes een weergave te laten geven van het inputvolume van de microfoon, waarbij,als je praat de oorschelpen van onder naar boven op zullen lichten. Het is een beetje een gimmick, omdat je de lichteffecten natuurlijk alleen kunt zien als je de headset niet op hebt. Voor streamers of tijdens game-feestjes kan het wel een leuk effect zijn, zeker als het je medespeler die toevallig naast je zit dusdanig afleidt dat hij jouw sneaky aanval mist.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS