Recensie

Atacama Evoque ECO 60/40 Special Edition

Een troon voor je apparatuur

Door Sander van der Heide, HVT 12, december 2020

Als je een hifiset aan het samenstellen bent, dan is het laatste waar je aan denkt de plek waar alles moet komen te staan. Na het luisteren (ja echt, luisteren) naar de Atacama Evoque ECO 60/40 Special Edition, zou het wel eens het eerste kunnen zijn waar je aan zou moeten denken.


En ik heb het dan niet over de klank van de bamboe plateaus van 4 centimeter dikte. Die klinken namelijk niet zo. En dat is maar goed ook. De structuur van kleine smalle poriën zorgt namelijk voor een absorptie van trillingen en houdt resonantie onder controle. Als je klopt op het plateau, hoor je niets anders dan een korte ‘tok’. Je zou voor de grap eens moeten kloppen op houten plank van dezelfde dikte, of beter nog, op de bovenkant van een Ikea Lack bijzettafeltje (die bij menig hifiliefhebber als statief worden gebruikt). Je zult in ieder geval niet hetzelfde horen.

Gleuven niet voor de sier

Die demping komt echter niet alleen van de bamboe-structuur, maar ook van de Vectored Resonance Deflection Channels aan de onderkant. U bedoelt die gefreesde gleuven aan de onderkant? Precies, die gleuven zitten er namelijk niet voor de sier (alhoewel het er wel heel mooi uitziet). Volgens eigen zeggen (want ik zou niet weten hoe ik dit zou moeten controleren) neutraliseert dit complexe gefreesde patroon de hoogfrequente harmonische energie door deze af te voeren naar de zijsteunen. Elk kanaal in het patroon heeft, als je een dwarsdoorsnede neemt, een v-vorm en voert de energie die verticaal binnenkomt, horizontaal af.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS