Active or passive? That’s the question
Door Marnix Bosman, HVT 03, maart 2019
Als je in een professionele studio bent zie je ze overal: actieve luidsprekersystemen, groot of klein, in opnamestudio’s de normaalste zaak van de wereld. Als het aan ATC ligt geldt dit ook voor de hifi wereld: The Way to Go.
De historie van het Engelse ATC gaat terug naar 1974. In dat jaar startte Billy Woodman met de ontwikkeling van luidsprekerunits. In de beginjaren concentreerde ATC (vandaar ook de naam Acoustic Transducer Company) zich echt alleen op losse (luidspreker)units die door andere fabrikanten met veel succes werden gebruikt in veelal professionele ontwerpen. In 1976 introduceerde ATC de eerste incarnatie van een softdome midrange luidspreker. Deze luidsprekerunit bleek een schot in de roos en wordt ook nu nog steeds (uiteraard in doorontwikkelde vorm) in alle ATC drie-weg ontwerpen gebruikt.
De eerste, volledig in eigen beheer ontwikkelde luidsprekers kwamen medio jaren ’80 op de markt. Ook toen concentreerde ATC zich vooral op het professionele deel van de luidsprekermarkt. Mede omdat men in opnamestudio’s doorgaans een actief luidsprekersysteem gebruikt, is ATC zich ook op dat deel van de ontwerpen gaan richten. De actieve crossovers en eindtrappen in ATC systemen worden dan ook volledig in eigen beheer ontwikkeld en gefabriceerd.
ATC loopt dus al een paar jaar mee in de branche en toch is het merk binnen de hifi nog steeds relatief onbekend. Mede omdat ik tijdens de laatste X-Fi show in Veldhoven weer met veel enthousiasme naar een aantal ATC modellen heb zitten luisteren, ontstond in overleg met de importeur het idee om eens een absoluut topmodel van ATC te bekijken. De SCM100 ASL bevindt zich al jaren in de top van het programma en is zowel in een studio als consumentenversie leverbaar. ATC is een groot voorstander van een actieve benadering maar deze monitorluidspreker is ook passief leverbaar. Het is ook mogelijk om in een later stadium een passieve uitvoering om te bouwen naar een actieve versie, maar dat is uiteraard niet het meest logische en financieel aantrekkelijkste traject. Ik heb geluisterd naar de actieve SCM100 ASL die (afhankelijk van de afwerking) tussen de 21.000 en 23.000 euro per set kost.
Waarom actief?
Wat ATC betreft leveren actieve luidsprekersystemen gewoon altijd betere prestaties dan hun passieve equivalenten. Daarmee gooien zij uiteraard meteen een gigantische stok in het luidsprekerhoenderhok maar ze kunnen ook heel goed uitleggen waarom ze dat vinden. De verklaring is in de basis vierledig. De eerste reden is gewoon een centenkwestie. Doordat een actief systeem een ingebouwde actieve cross-over en versterker heeft, kan de elektronica helemaal worden geoptimaliseerd op de luidsprekerunits die hij moet aansturen. Voor een tweeter kun je bijvoorbeeld volstaan met een lager vermogen en voor een woofer geldt dat je zonder problemen een minder breedbandige versterker zou kunnen gebruiken. Ook de noodzaak van een extra (versterker)behuizing drukt de kosten aanzienlijk.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.