Recensie

ATC SIA2-100 en CD2

Onterechte onbekendheid

Door Marnix Bosman, HVT 12, december 2021

ATC maakt luidsprekers, een beetje audiokenner weet dat. Maar wist u ook dat ATC een hele lijn audiocomponenten bouwt? Ik heb het dan niet over de versterkers in hun actieve luidsprekers maar over losse voor- en eindversterkers, geïntegreerde versterkers en CD-spelers.


Sinds de oprichting in 1974 is ATC een vooraanstaande naam binnen de professionele audiowereld. Talloze internationaal vermaarde studio’s gebruiken ATC monitors en regelmatig zie ik persberichten voorbij komen met de mededeling dat een grote artiest de keuze heeft gemaakt voor ATC in zijn of haar privé studio. Dat zegt iets over de kwaliteit van ATC monitors en de waardering die ATC krijgt bij de meest kritische luisteraars. Net als verschillende andere luidsprekerbouwers met professionele roots, heeft ook ATC op een gegeven moment ook een hifi-tak ontwikkeld. Ook binnen de hifi sector heeft ATC inmiddels een grote schare fans verzameld die de kwaliteit van ATC luidsprekers weet te waarderen. De letterreeks ATC staat voor Acoustic Transducer Company en het bouwen van luidsprekers zit ATC dus in het bloed. Desondanks bouwt ATC ook al jaren in eigen beheer versterkers. Van oorsprong waren die versterkers vooral bedoeld voor hun actieve luidsprekersystemen, maar sinds 1996 bouwt en verkoopt ATC ook stand-alone versterkers. Die versterkerlijn is zowel in de professionele als de hifiwereld veel minder bekend. Onterecht, volgens de Nederlandse importeur en toen hij mij de vraag stelde of ik niet een keer een setje van ATC in huis wilde hebben, was mijn nieuwsgierigheid natuurlijk meteen gewekt.

ATC versterkers

Dat ATC in eigen beheer versterkers bouwt, is eigenlijk helemaal niet zo vreemd. ATC is een grote voorstander van actieve luidsprekersystemen. Door de integratie van zowel de versterker als het (actieve) cross-over circuit kun je de prestaties van alle onderdelen goed op elkaar afstemmen en zo de beste prestaties uit alle onderdelen halen. Binnen de professionele sector is actief min of meer de norm en ook in de hifiwereld zie je dat de actieve benadering steeds mee ingeburgerd raakt.
Dat neemt echter niet weg dat er nog steeds ruimte en belangstelling is voor goede en solide (eind-)versterkers. Dat is ongetwijfeld de reden geweest dat ATC in 1996 de beslissing nam hun versterkers ook als standalone product uit te brengen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS