Planar done right, and cheap(ish)
Door Ernst Neve, HVT 4, april 2020
Na de eerste stappen in de gaming arena met de Audeze Mobius, heeft het Amerikaanse hoofdtelefoonmerk dat eigenhandig het fenomeen Planar Magnetic op de kaart heeft weten te zetten, kans gezien een model te maken dat een ongekend lage verkoopprijs heeft in relatie tot de kwaliteit die het op papier belooft. Een hele mond vol, maar allemaal waarheden als een koe. Een heilige koe, als je de komaf van oprichter Sankar Thiagasamudram in ogenschouw neemt. Het enige heilige bij Audeze moet uiteindelijk toch het geloof in de magnetostaat zijn, waar het allemaal mee is begonnen.
Om het nog maar even in herinnering te brengen; Audeze, uit te spreken als ôhdissíe (zoals in Sankar’s favoriete science fiction film van de hand van Stanley Kubrick 2001: A Space Odyssey), is samen met Alex Rosson opgericht door bovengenoemd film- en muziekliefhebber annex techneut in hart en nieren, die vervolgens samen in contact kwamen met Pete Uka, werkzaam in de ruimtevaartindustrie was en bezig met onderzoek naar dunne membranen. De samenwerking met Dr. C. (Dragoslav Colich), een begrip in planar magnetic-land, beklonk de onderlinge ideeën om de beste planar magnetic hoofdtelefoon ter wereld te ontwerpen.
Tweedehands in de genen
Een aantal Audeze-vindingen heeft mogelijk gemaakt dat dit streven ook gehaald kon worden. We hebben het dan over de Fluxor magneten met Fazor-technologie en Uniforce diafragma’s. Alles gecombineerd heeft dit als resultaat een superlichte magnetostatische weergever, waar de magneetarray’s niet alleen een enorme controle hebben op het superdunne, -sterke en -lichte Uniforce diafragma, maar ook een ongekend hoge resolutie opleveren en nagenoeg geen vervorming kennen. En laten we de snelheid van de weergever niet vergeten. De transciëntresponse van een Audeze is dan ook ongekend. De line-up van Audeze begint bij de Mobius met een prijs van 399 euro en eindigt bij de LCD4z met 4.499 euro. Ze maken planar in-ears (de iSine 10 en 20 en de LCDi3 en i4) en dus de grote, stoere LCD over-ear modellen in open en gesloten varianten.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS