Recensie

Audio Opus

Opus #2 takes the bit

Door Michel van Meersbergen, HVT 10, oktober 2017

De Digital Audio Player begint zo langzamerhand écht volwassen te worden. Meer en meer wordt ontdekt dat een kwalitatief goede DAP niet alleen een accessoire is, een digitale walkman zo je wilt. Ook als ‘bron’ in een set is een DAP op serieus niveau toe te passen. En over serieuze niveaus en digitale walkmans te spreken: niets kan je zo ‘alleen… met muziek’ krijgen als een DAP. Maar natuurlijk wel eentje van een goed ‘huis’.

Het Zuid-Koreaanse The Bit (The Best Internet Technology) is zo’n huis. Opgericht in 2004 en specialist in allerhande digitale technieken en oplossingen die op hun beurt weer worden afgenomen door giganten als bijvoorbeeld Hyundai en Samsung. Met genoeg kennis in huis en ambitieus is The Bit in 2015 begonnen met de ontwikkeling van apparaten voor high-res audio. De resultaten daarvan worden op de markt gebracht onder de naam ‘Audio Opus’ en inmiddels is een drietal DAP’s en een USB-DAC verschenen. Voor de recensie is het vlaggenschip ‘Opus #2’ ter beschikking gesteld en oh boy… hebben we iets in handen.

Uitpakken maar

De Opus #2 komt in een smetteloos witte doos met leer-preeg en subtiel rosé-gouden opdruk. Daarin, buiten de Opus #2, skins, gebruiksaanwijzing, USB kabel en een leren beschermhoes. Een stijlvolle en pragmatische benadering waarbij het duidelijk is dat we vooral betalen voor de DAP. De Opus #2 zelf is uitgevoerd in een donkere ‘petrol’ en voelt zeer solide aan; je hebt echt iets in je handen. De ronde hoeken en geribbelde zijkanten maken de solide ervaring helemaal af en roepen een gevoel op dat je met de Opus #2 kunt ‘bewegen’, dat je hem daadwerkelijk bij je kunt steken zonder angst hem te beschadigen of zelf beschadigt… active wear… zoiets! De behuizing (76 x 124 x 18,3mm) is volledig aluminium met een kleine kunststof uitsparing in het achterpaneel voor een goede draadloze verbinding. Het geïnstalleerde Android laat zich bedienen op een 4 Inch TFT touch display en verder vinden we de standaard knoppen: aan/uit, play/pause, skip heen, skip terug en een forse volumeknop die – handig – softwarematig ‘op slot’ te zetten valt. Hierdoor geen ongelukjes meer met het luistervolume wanneer je de DAP in een zak stopt. Het interne geheugen van 128GB laat zich extern middels een enkele micro SD-kaart tot maximaal 328GB uitbreiden. Verder een USB Micro-B poort voor het opladen én communicatie tussen de Opus #2 en een computer. Als laatste een 3,5mm en een gebalanceerde 2,5mm uitgang. Het geheel weegt 252 gram en is daarmee iets aan de zware kant – maar telt weer mee voor het solide gevoel…