Recensie

Audio Physic Codex

Auditief hoogstandje van de Oosterburen; Adel verpflichtet

Door John van der Veer, HVT 4, april 2017

Het Duitse Audio Physic voert een assortiment luidsprekers in het programma met uiteenlopende prijskaartjes. Het begrip instapmodel is relatief, maar het scala van Audio Physic begint zo rond de €1.700 per paar. De Codex, het onderwerp van dit verhaal, kost meer dan het tienvoudige en is nog lang niet de duurste van de reeks.

De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen als de vloerstaanders worden bezorgd in de Amsterdamse binnenstad. Een uitgebreide luistertest volgt, met een eindversterker die op de tenen moet lopen, een nieuwe kijk op spikes en stands en een ongehoorde openbaring van, tot voor kort, ongehoorde details.
Naast de twee luidsprekers plus accessoires, verrast de importeur met een folder waarop een jubileumuitgave van het topmodel van Audio Physic, de Cardeas, in volle glorie prijkt. Voorzien van een fineerlaag zwart ebbenhout of palissander (in de documentatie vertaald met ‘rozenhout’, een hardnekkig misverstand; het Engelse ‘rosewood’ is palissander en die houtsoort heeft niets met rozenhout van doen), mag je je de trotse eigenaar van dit fraaie vlaggenschip noemen voor net iets minder dan €35.000 per paar. De set die twee trappen naar mijn appartement steeg is bescheidener geprijsd: €11.190. De luidspreker is bekleed met een, inderdaad, zeer mooie laag zwart ebbenhout in hoogglans. Wat minder exquise houtsoorten leveren een besparing op van €700. Maar ik loop op de zaken vooruit, eerst iets over het uitpakken van de pakketten, wat bij luidsprekers van deze omvang (120 cm hoog) en gewicht (38 kg in deze uitvoering, bijna 45 kg in de glazen versie) wel enige vorm van beleid vereist. Je dient de dozen rechtop te zetten en de luidsprekers, mét de kunststof bescherming, naar buiten te schuiven. Gelieve erop te letten dat de kant met de voet ook daadwerkelijk de onderkant is. Een poging om te luidspreker liggend uit de doos te tillen leidt vrijwel zeker tot een acute hernia en risico op beschadiging van de drivers. Je kunt natuurlijk eega lief ter assistentie lief aankijken, maar de kans is groot dat zij reeds bij de aanblik van de dichte dozen resoluut de kuierlatten neemt richting schoonmoeder lief. Nu heeft dit zo zijn voordelen, maar je staat er, bij afwezigheid van buurman en solidaire zoon, wèl alleen voor. In dat geval is de verticale oplossing te prefereren.

Blote voeten…

Audio Physic heeft geen poging gedaan ongewenste reflecties te vermijden met niet parallelle wanden. De afwijking ten opzichte van een rechthoekige ‘doos’ is de hoek die voor- en achterpaneel maken, waardoor de voorste drivers iets omhoog gericht staan en het gewicht grotendeels op de twee achtervoeten leunt. En nu we het toch over voeten hebben; wat betreft het schoeisel zijn er drie mogelijkheden. De eerste is dat je de luidsprekers ‘op blote voeten’ op de grond zet, zonder toevoegingen dus. De tweede is dat je gebruik maakt van de bijgeleverde spikes. De derde optie is de toepassing van de VCF magnetische voet, eveneens van Audio Physic. Deze mogelijkheid is optioneel, je betaalt per luidspreker €649 extra voor de VCF V versie. En dat is ook de versie die de importeur bij het testpakket heeft gevoegd: “Ik demonstreer de luidspreker niet meer zonder”. Heb alle mogelijkheden uitgeprobeerd. De verschillen zijn behoorlijk. Plaatsing van de luidspreker direct op de grond is niet aan te bevelen. Al snel overheerst het laag, waardoor het zo fraaie mid-laag wordt weggedrukt. De toevoeging van de bijgeleverde spikes levert al een aanzienlijke verbetering op. Je dient er wel rekening mee te houden dat de scherpe spikes, mede door het gewicht van de Codex, flinke sporen op de vloer achterlaten. Ik heb dit virtuele visitekaartje van Audio Physic vermeden door muntjes, voorzien van een dun laagje kurk, onder de spikes te plaatsen. Dankzij het schroefdraad van de scherpe tenen is de hoogte variabel, waardoor de luidspreker stabiel op de grond komt te staan. De bovenkant van de spike steekt boven de voet uit, die je afdekt met een draaiknop. Omdat deze knop eveneens is voorzien van schroefdraad, kun je de spikes strak aandraaien, waarmee voet en spike een klemvast huwelijk aangaan.