Recensie

AudioControl Maestro X9

Master Control

Door Sander van der Heide, HVT 9, september 2022

Een AV-processor met de audiokwaliteit van een high end stereo voorversterker en de flexibiliteit van een patchpanel, dat vereist een grootmeester. AudioControl is een klein bedrijf in Seattle, Verenigde Staten, maar is ondertussen al 45 jaar werkzaam als gerenommeerd merk op de installatie en automotive markt. Een gevestigde naam, zeker in de VS, maar voor mij was het een eerste kennismaking.


Ik ging dan ook volledig blanco met het nieuwe topmodel AV-processor, de Maestro X9, aan de gang. Dat heeft zo zijn voordelen. Een bekend merk, waar je al eerdere apparaten van hebt mogen beluisteren, schept toch vaak bepaalde verwachtingen. Deze gerenommeerde merken bieden vaak meer info, hebben speciale persintroducties, uitgebreide demo’s op beurzen, prachtige video’s met sjieke animaties en de forums staan vaak al vol met meningen, zonder dat men nog maar iets heeft gehoord of gezien. En tja, wij audio-recensenten zijn per slot van rekening ook maar mensen, de vooroordelen zijn al gauw gevormd. Daar heeft AudioControl met de Maestro X9 geen last van.

Blauwe lijn

Uiteindelijke is elke AV-processor een zwarte doos met aan de achterkant een groot aantal connectors. Toch heeft AudioControl een eigen ‘look’ kunnen toevoegen aan de voorkant, een subtiele dunne gloeiende blauwe lijn aan de onderkant en eenzelfde oplichtende blauwe rand bij de volumeknop. Deze markering is terug te vinden in de volledig lijn van meerkanaals versterkers en receivers. Zeker in een opstelling in een AV-rack met nog 10 andere zwarte apparaten, is de Maestro X9 direct te vinden, zonder dat je gelijk verblind wordt door penetrant oplichtende LEDs. Het is overigens niet uit te zetten, maar het is zo subtiel dat je er weinig last van zult hebben, mocht de processor in het zicht zijn. Gelukkig kun je het monochrome display in het midden wel volledig uitzetten. Verder vinden we op de voorkant 10 van de belangrijkste bedieningsknoppen (menu, input, display etc.), een 3,5mm aux-ingang (wordt dit nog gebruikt?) en een 6,3-mm jack hoofdtelefoonaansluiting.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS