Betaalbare audiokwaliteit met visie
Door Marnix Bosman HVT 07/8, juli/augustus 2019
Topkwaliteit audioweergave met een scherp prijskaartje. Dat is waarmee de Britse audio industrie beroemd is geworden. De introductie van de 6000N streaming speler door Audiolab past in deze traditie en was voor ons aanleiding om meteen naar de hele serie te gaan kijken.
De historie van Audiolab is eigenlijk op te delen in drie periodes. Na de start, begin jaren ’80, ontwikkelde Audiolab zich al snel tot een merk geheel in lijn met de typische, Britse audiotraditie. Betaalbare apparatuur met een hoge audiokwaliteit. Het eerste product, de 8000A versterker, groeide uit tot een echte audioklassieker. In 1998 kwam er een grote verandering toen TAG McLaren het bedrijf overnam en daarbij ook de naam wijzigde. Deze overname heeft slechts een aantal jaar geduurd (tot 2004) maar is in mijn optiek geen zet geweest die het aanzien van het bedrijf echt goed heeft gedaan. De producten pretendeerden vaak een heleboel, maar konden die pretenties en het bijbehorende prijskaartje zelden waarmaken.
Na de overname (medio 2004) door de Chinese IAG groep kwam de oude naam weer terug en vond Audiolab weer de thuisbasis waar zij thuishoren. Binnen de IAG groep schaarden zij zich tussen partnerbedrijven (Quad, Mission, Wharfedale en Castle) die eveneens passen in die oorspronkelijke Britse audiotraditie waarmee Audiolab in 1983 begon. Sinds 2004 is Audiolab in mijn optiek ook echt weer het bedrijf zoals ik dat graag zie en dat bij het bedrijf past. De 6000 serie past perfect binnen deze traditie. Deze lijn bestond al uit een compacte geïntegreerde versterker met ingebouwde DAC en een CD-loopwerk. Sinds kort is daar de 6000N netwerkspeler aan toegevoegd die vanaf nu ook leverbaar is.
6000A versterker
De 6000A versterker past in de traditie van de 8000A waarmee het voor Audiolab in 1983 allemaal begon. Het uiterlijk is eenvoudig en strak en ook de bediening is simpel. Naast de volumeknop en bronselectie (heel mooi via relais) heeft de 6000A een Mode-knop waarmee je de balans regelt, een externe aan/uit-trigger kunt activeren en de automatische stand-by tijd instelt. De 6000A is een geïntegreerde versterker, maar zodanig geconstrueerd dat je de voorversterker en eindtrap ook los van elkaar kunt gebruiken. Ook deze functionaliteit selecteer je met de Mode knop. De versterker heeft daarvoor aparte in- en uitgangen.
De laatste feature van de Mode knop is het instellen van de filterkarakteristiek van het digitale filter van de ingebouwde DAC. De (ES9018) DAC heeft verschillende digitale filters aan boord en in de 6000A kun je kiezen uit drie varianten. De DAC ondersteunt samplerates tot 192kHz en kan zowel optisch als coaxiaal aangestuurd worden. USB behoort niet tot de mogelijkheden. De USB aansluiting op de achterzijde is er alleen voor software updates en voor externe besturingsdoeleinden (zie verderop in mijn verhaal). Geen USB dus maar daarentegen wel Bluetooth streaming.
De klasse AB eindtrap in de 6000A wordt gevoed vanuit een flinke ringkerntrafo met 4 x 15.000uF aan buffering. Deze eindtrap is op papier goed voor zo’n 50W per kanaal (bij 8 ohm) aan vermogen waarmee je gangbare luidsprekers uit een bijpassende prijsklasse eenvoudig de baas moet kunnen zijn. Noemenswaardig is daarnaast de aanwezigheid van een (MM) phono-ingang.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.