Recensie

Audiolab 8300MB

Randloos genieten

Door Bert Oling, HVT 12, december 2018

Na een periode onderdeel geweest te zijn van de TagMclaren organisatie is Audiolab alweer een hele tijd terug bij zichzelf, weliswaar nu als onderdeel van de IAG Group. De kwalitatief hoogwaardige productontwikkeling is nog steeds in handen van de oorspronkelijke initiatiefnemers. En met succes; de huidige productlijn wordt door een brede groep vakjournalisten als toonaangevend in zijn prijsklasse gezien. Wel is, zoals bij veel fabrikanten met een Europese achtergrond, de productie naar China verplaatst. Voor de consument een gunstige ontwikkeling omdat de producten nu tegen een heel betaalbare prijs kunnen worden aangeboden.


Het was eigenlijk toeval dat dit nieuwe illustere Audiolab 8300MB mono-eindversterkersduo in huize Oling verzeild raakte. Distributeur Quad-raad kwam langs om mij een SOtM netwerkspeeltje te brengen. Onder de koffie bespraken we de toestand in audioland en de rest van de wereldproblemen – in die volgorde, first things first, nietwaar? Audiolab had nieuwe mono-eindversterkers uitgebracht. Leuk, maar gewoon de eindversterker van de 8300 in een aparte behuizing, neem ik aan. Nou nee, Theo mompelde iets over gebalanceerd. “Waarom probeer je de nieuwe Audiolab 8300MB monoblokken niet uit? Ben eigenlijk wel benieuwd wat jullie er van vinden, ik heb ze in de auto.” Kortom een klein uurtje later was Theo op weg naar huis en had ik de 8300MB’s aangesloten op mijn Quad ESL2805 luidsprekers boven in mijn werkkamer. Ze waren min of meer nieuw nauwelijks uit de doos geweest. Dus zoals het in audiofiele kringen en daaromtrent betaamt, moesten ze eerst worden ‘ingespeeld’.

Audiolab 8300MB, de techniek ofwel twee versterkers voor de prijs van één

De eenvoudige doch smaakvolle behuizing – 216 x 150 x 379 mm, 9,5 kg schoon aan de haak – is opvallend onopvallend en daardoor best smaakvol. Op een stevig chassis is de aluminium behuizing aangebracht. Geen display, wel een stand-by knop en een LEDje. Dit zijn de enige uiterlijke versiering op het front. De echt opvallende zaken zijn aan de binnenkant te vinden.
Beste Bert, wat is er nu nog bijzonder aan een versterkertje? Uitgekauwd onderwerp toch zeker met de komst van al die efficiënte Klasse-D oplossingen? Fout antwoord, want Audiolab heeft zich er zoals bij veel van hun producten niet met een Jantje-van-Leiden vanaf gemaakt. Overigens, er is niks mis met de vele Klasse-D versterkermodules die je als fabrikant kunt kopen. Audiolab heeft de lat duidelijk wat hoger gelegd en gekozen voor een compleet gebalanceerde eindversterker op basis van een beproefd Klasse-AB recept. Zonder in heel veel technische details te verzanden, in de Audiolab 8300MB zitten in feite twee gelijke versterkers die samen een luidspreker in de tang nemen. Dit versterkerprincipe noemen we een gebrugde oplossing en heeft twee voordelen. Ten eerste kun je met twee, op zich bescheiden versterkers in brugconfiguratie een groot vermogen bereiken. Je kunt kiezen voor een oplossing waarbij de spanningszwaai – de piekspanning wordt vergroot. De andere oplossing is één waarbij de stroomcapaciteit van de versterker wordt verruimd. Deze laatste oplossing heeft Audiolab gekozen. Een forse voedingstransformator en per eindversterker een eigen brugcel en royaal bemeten afvlakcondensatoren vormen de longen. Deze longen leveren de overbemeten eindtransistoren en de rest van de schakeling, het hart, royaal voedingssappen. De Audiolab 8300MB mono-eindversterker is dan ook een echte Powerhouse. De specificaties van 250W in 8? met bijna een verdubbeling aan 4? worden ruimschoots overtroffen. De enige begrenzing in dezen is de temperatuurontwikkeling in de kast.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.