Recensie

Audiolab 9000N streamer/netwerkspeler

IAG, de moeder van Audiolab

Door Bert Oling, HVT 6, juni 2024

Na een periode onderdeel geweest te zijn van de TagMclaren organisatie is Audiolab al weer een hele tijd terug bij zichzelf, weliswaar nu als onderdeel van de IAG Group, maar de kwalitatief hoogwaardige productontwikkeling is nog steeds voor een deel in handen van mensen uit het oude Audiolab-team. En met succes; de huidige lijn producten wordt door een brede groep vakjournalisten als toonaangevend in zijn prijsklasse gezien. Wel is zoals bij veel fabrikanten met een Europese achtergrond de productie naar China verplaatst. Voor de consument een gunstige ontwikkeling omdat de producten nu tegen een heel betaalbare prijs kunnen worden aangeboden.


Niet dat de andere netwerkspelers uit het Audiolab-programma – de Audiolab 6000N en de Audiolab 7000N – geen serieuze netwerkspelers zijn. Maar ze werden toch wel enigszins beperkt door de besturingssoftware, de DTS PlayFi app. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat PlayFi na vele updates beslist netjes en stabiel functioneert. Maar met serieus bedoel ik: het afspelen van alle formaten inclusief Hires DXD/DSD. Dat is met de Audiolab 9000N nu mogelijk is, zowel via de eigen Audiolabpp als via Roon. Sinds begin van dit jaar is de Audiolab 9000N Roon gecertificeerd.

Audiolab 9000N, van buiten naar binnen…

Het mooie flatline uiterlijk van de Audiolab apparatuur dat we al kennen vanaf de eerste Audiolab 8000 versterker (1983) is nog steeds een van de herkenningspunten van het merk. Maar Audiolab is technologisch bepaald niet in de 80-er jaren blijven hangen, zo recent nog bleek uit het HVT-testverslag van de partners uit de Audiolab 9000-serie, de 9000A versterker en de 9000CDt cd-loopwerk.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of koop dit artikel op Blendle