Recensie

Audioquest Carbon USB 2.0

Kabeltje, kabeltje aan de wand, wie klinkt het beste van het land?

Door Edouard Hendrix, HVT 9, september 2018

Een kabel is een geïsoleerde, draadvormige elektrische geleider, meestal gemaakt van koper en bedoeld voor het transport van een elektrisch signaal van punt A naar punt B. En daarmee is volgens velen de kous af. Maar is dat ook zo?


In audiofiele kringen wordt niet alleen tijd gespendeerd aan de zorgvuldige samenstelling van de audiovisuele set, maar ook aan de bekabeling die alle apparatuur onderling moet verbinden en aansluiten op het stroomnet en het internet. Variatie is hierbij troef. Dat geldt trouwens ook voor de prijzen. Er zijn mensen die bekabeling zien als een noodzakelijk kwaad en zich behelpen met kabeltjes van dertien in een dozijn. ‘Les goûts et les couleurs on ne dispute pas.’ Met andere woorden, over smaken en kleuren wordt niet gediscussieerd. Maar, voor een optimale muziekbeleving mag het toch wat meer zijn.

Audioquest Carbon USB 2.0

Dat beetje meer biedt de Audioquest Carbon USB 2.0. Veel meer zelfs. De Carbon USB 2.0 is voorzien van 5% verzilverde geleiders om onderlinge vervorming tussen de draden in de kabel te vermijden. Audioquest kiest bewust voor zilver dat, in tegenstelling tot wat velen denken, beter geleidt dan goud. Het drielaagse op carbon gebaseerde Noise-Dissipation System van Audioquest, kortweg NDS, zorgt voor een uitstekende afscherming van de kabel en een onontbeerlijke ruisonderdrukking. De combinatie van koolstofhoudende kunststoffen en metalen voorkomen dat interferenties doordringen tot in de apparaten waarmee de kabels verbonden zijn. Het soldeersel waarmee de verzilverde connectoren bevestigd worden, bevat een hoog zilvergehalte. Ook dit draagt aanzienlijk bij aan de muzikaliteit van de kabel. De Carbon USB 2.0 behaalt moeiteloos een signaaloverdracht van 480 Mbps.