Audiofiel on the (Dragon)Fly
Door Ernst Neve HVT 10, oktober 2019
Nu de manier waarop we naar onze muziek luisteren drastisch is gewijzigd ten opzichte van een aantal jaar geleden, is ook het aanbod van zowel muziek als de apparaten waarmee we naar muziek luisteren veranderd. Het gaat vooral over hoofdtelefoons, digitale audio players en natuurlijk smartphones. Zeker in het geval van de smartphone is er winst te behalen in de geluidskwaliteit. Vaak is er niet eens een aansluiting voor een hoofdtelefoon, of is de kwaliteit van de interne audiotechniek simpelweg niet goed.
Het Amerikaanse merk AudioQuest, in Nederland nog het bekendst van hun audiokabels, is in de niche van de externe USB DAC/AMPs gesprongen met hun DragonFly serie. Het begon aanvankelijk met de DragonFly 1.0 en 1.2 die in 2012 in razend tempo de markt veroverde. Wereldwijd werd de 1.2 overladen met prijzen. Ikzelf zag toen niet echt in waar men zich zo over opwond, want waarom zou je in ’s hemelsnaam zo’n klein dingetje in je desktop PC/Mac of laptop steken? Inmiddels weet ik wel beter, de meeste PC’s klinken gewoon echt ruk. En dan is zo’n kleine (en relatief goedkope) rakker best een aanwinst. Met de komst van de DragonFly Red en Black werd het toch echt een ander verhaal. Door de betere en efficiëntere DAC chips konden nu ook smartphones profiteren van een betere afhandeling van het geluidssignaal.
MQA renderers
Met het toenemen van de populariteit van de MQA (Master) sectie van provider TIDAL, komt de introductie van de DragonFly Cobalt, de allernieuwste versie van de DragonFly, precies op het juiste moment. Terwijl alle DragonFly’s met hoge resolutie bestanden (24bit/96kHz PCM) overweg kunnen en dus sowieso al goed klinken, zijn het ook nog eens MQA renderers. Dit komt erop neer dat wanneer ze een eerste unfold binnenkrijgen van bijvoorbeeld Tidal, MQA verder kunnen uitpakken naar de originele resolutie. Voor degenen die het niet weten: MQA staat voor Master Quality Authenticated en is een manier om muziekbestanden van zeer hoge resolutie te verstoppen in een standaard bestand dat klein genoeg is om te streamen. En waarmee streamen we tegenwoordig vaker en vaker? Precies, onze smartphones.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.