Recensie

Audirvana Studio Digital Audio Playing software

Het Walhalla voor streamende muziekliefhebbers

Door Bert Oling, HVT 2, februari 2022

Maar beste Bert, “computeraudio” was toch zo 2010? Inderdaad ik gun iedereen een hoogwaardige alles-in-een streaming oplossing. Afscheid nemen van geneuzel en hypes over touwtjes en voedingen. Maar als recensenten realiseren wij ons maar al te goed dat ongeveer 20% van de muziekliefhebbers in het wat duurdere segment vaak streamen vanuit laptop/PC. Soms gaat het om de hoofdset maar in de meeste gevallen is er sprake van een aparte set bv. in een werkkamer. Denk aan de muziekliefhebber die voor intiem sololuisteren – dat piepknor pianoconcert van Elliott Carter – een zeer hoogwaardige USB-DAC/hoofdtelefoonversterker gebruikt.


In de hoofdset wordt dan vaak een MacMini als streamer ingezet met programma’s als Amarra, Channel D Pure Music en Audirvana. Uit eigen ervaring sprekend kan ik zeggen dat het resultaat gewoon goed is. In elk geval beter dan met een Windows programma als JRiver op een Windows PC kon worden bereikt – overigens JRiver heeft alweer sinds enige tijd een MacOS versie. Om het klankmatige resultaat van de MacMini te optimaliseren zijn er wat voedingsmodificaties op de markt gekomen. Soms is de interne HDD vervangen door een SSD met positieve klankmatige resultaten en vooral een snellere toegangstijd tot de gewenste muziekbestanden. Maar het blijft allemaal wat fröbelen in de marge, omdat er aan de interne software huishouding van de MAC niets gedaan wordt. O.a. ongewenste track onderbrekingen en hick-ups komen regelmatig voor. Ook de verbinding naar de DAC heeft zo zijn beperkingen, want de MacMini gaat nog steeds via usb uit naar zijn DAC en dat onder het OS audiocore-regime. Laten we verder eerlijk zijn, die USB poort is bepaald niet voor audio ontworpen – hoewel ingewijden melden dat de 2de van links de betere zou zijn –.

Plisson

Al deze bovengenoemde programma’s doen in elk geval een vermetele poging om de vermaledijde audiocore van Apple min of meer buiten spel te zetten. Men moet zich realiseren dat die audiocore als onderdeel van het besturingssysteem een groot aantal taken moet verrichten die ver afstaan van de kwaliteit van muziekweergave. Bij een netwerkspeler of adapter speelt dat een minder grote rol, maar ook daar is een zo zuiver en schoon mogelijk audiodatapad van wezenlijk belang voor het uiteindelijke gehoormatige resultaat. Bij de versie van Audirvana 3.5 die in 2019 op de markt kwam is dat meer dan goed gelukt. De afgelopen 2 jaar heb ik dan ook met veel plezier Audirvana 3.5 zowel in een MacOS omgeving als in Windows 10Pro gebruikt. Niet in de laatste plaats omdat Audirvana via zijn gebruikersforum snel en adequaat reageert op vragen en opmerkingen. Ik werd nog enthousiaster toen Audirvana’s ontwikkelaar, Damien Plisson, in de loop van 2021 een nieuw programma aankondigde: Audirvana Studio zowel voor MacOS als voor Windows. Het is duidelijk een nieuw programma, niet alleen qua vormgeving, maar ook qua functionaliteit. De integratie van eigen muziekbestanden op SSD/HDD en/of NAS gecombineerd met die van de muziekservices – Tidal, Qobuz en HiResAudio laat niets te wensen over. De muziekliefhebber heeft als aardige toegift nu eveneens de beschikking over metadata – o.a. hoesteksten, achtergrondinformatie. Maar de veranderingen onder de motorkap zijn zeker zo interessant.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS