Recensie

Auralic Aries G1

Auralic: een ontmoeting

Door Bert Oling, HVT 11, november 2018

Het is al weer even geleden, dat ik de kans had om, weliswaar heel kort, producten van de ambitieuze Chinese fabrikant Auralic aan de tand te voelen. Via wat omwegen – het merk werd nog niet in Nederland vertegenwoordigd – heb ik de Auralic Mini netwerkspeler met ingebouwde harde schijf en de voorganger van de Aries G1 de Aries Femto onderhanden gehad.


Het was me al snel duidelijk dat ik te maken had met een fabrikant die van wanten wist. De tijd was toen te kort om er een uitgebreid verslag van te maken. Die tijd was er nu wel, toen Edwin Vlieger van Dynaudio Benelux, verantwoordelijke voor het merk in ons land, mij de Aries G1 kwam brengen. Hij verraste mij daarnaast met een interessant college over alle ins en outs van de hardware- en softwarekant van de Auralic Aries G1. Dat zouden er meer moeten doen.

Auralic Aries G1, de buiten- en de binnenkant

De oorspronkelijke Auralic Aries was een opvallende eend in de bijt van standaard rechthoekige kastjes. Het uiterlijk van de nieuwe Aries G1 en G2 series is dat, hoewel in mindere mate, ook wel. De zware massieve, zwarte aluminium kast, een uniforme oplossing voor alle G1 en G2 apparaten, oogt opvallend onopvallend. De Auralic Aries G1 meet 34x32x8 cm en weegt een stevige 7,2 kg. Het front heeft naast een 4 inch kleurendisplay een stand-by schakelaar en een viertal knoppen waarmee met enig hulp van de duidelijke handleiding bijna alle functies van deze netwerkspeler inclusief setup kunnen worden bediend. Heel handig als de iPad van dienst in de schooltas van een dochter is verdwenen.
De achterkant is eveneens van een ontroerende eenvoud. De aansluitingen zijn enigszins verdiept aangebracht. Naast een IEC net-entree met aan/uit-schakelaar en twee wifi antenneaansluitingen, zien we een RJ45 ethernetpoort voor de signaalingang. Als uitgangen treffen we een AES/EBU, een cinch S/PDIF, een optische TOSlink uitgang aan naast een USB data uitgang. Voor diegene die geen netwerkschijf als opslag gebruikt, is er nog een USB poort waar een externe harde schijf op kan worden aangesloten.
De binnenkant is een voorbeeld van goed ontworpen digitale elektronica. Auralic kiest voor een lineaire voeding in de vorm van twee ingekapselde trafo’s met uitgebreide overall en lokale stabilisatie. De eerste trafo met uitgebreide stabilisatie voedt de processorcircuits, het display en externe USB bronnen. De tweede trafo en zijn perifere schakeling doet de precieze Femto klokken – één voor de USB uitgangspoort, de andere voor de rest van de digitale huishouding – en de USB data uitgang. Deze USB data uitgang is daarom meer dan alleen een asynchrone controller, vanwege zijn lage jitter, precisieklok en gescheiden voeding voor USB. EMI vanuit USB bronnen krijgt geen kans in de Aries G1. Er is sowieso veel aandacht besteed aan het voorkomen van EMI/RFI problemen, zo zijn o.a. de trafo’s galvanisch gescheiden. Overigens, de zware massieve aluminium kast speelt hier ook een grote rol.
Wat u niet ziet is het interne software platform waarop alles draait. Dit nieuwe tweede generatie Tesla platform is aanzienlijk royaler van specificaties dan zijn voorganger. Niet alleen is het nieuwe Tesla platform, inclusief de centrale CPU veel sneller, het interne 1GB cachegeheugen kan meer toepassingen tegelijk laden, met als positieve gevolg dat de netwerkruis afneemt, omdat circuits korter actief hoeven zijn.