Recensie

Auralic Vega G1 netwerkspeler

Een mooie nieuwe ster aan het streaming firmament

Door Bert Oling, HVT 4, april 2020

De naam Auralic hoeft niet echt meer nadere toelichting. De gebroeders Wang hebben zich de afgelopen jaren een duidelijke en kwalitatief hoogwaardige positie in de streaming markt verworven. De laatste keer dat ik een Auralic onderhanden heb gehad schrijven we eind 2018 (HVT 11-2018) en dat was de Auralic Aries G1, netwerkbridge, de broer van deze Vega G1 netwerkspeler.


Over het voorzijde van de Vega G1 kunnen we kort zijn, smaakvol zwart gepoederd massief aluminium, in de G1 serie bestaande uit losse delen die aan elkaar geschroefd zijn, de duurdere G2 serie heeft een vergelijkbare behuizing uit één stuk. De maten zijn een bescheiden 34x32x8 cm. Het gewicht is ongeveer 7 kilo, waaraan de degelijke kastconstructie en de substantiële lineaire voeding mede debet zijn. Het front heeft behalve een 4 inch kleurendisplay, twee hoofdtelefoonuitgangen en een grote draaischakelaar. Deze knop heeft diverse functies, waaronder volumeregeling. Maar de belangrijkste functie is toch wel de menusturing waarmee, in combinatie met een zestal iconen op het display, via draaien en drukken bijna alle functies van de Vega G2, inclusief set-up, kunnen worden bediend. Het is even wennen, maar het werkt goed. Heel handig als de iPad van dienst weer eens een lege accu heeft dankzij uw snapchattende zoon.

Van links naar rechts, van achter naar binnen

De aansluitingen aan de achterzijde zijn goed bereikbaar. Van links naar rechts: een IEC netentree met aan/uitschakelaar, een RJ45 ethernetpoort. Nee, geen wifi aan boord. De Vega G1 heeft 4 digitale ingangen: AES/EBU XLR, S/PDIF, TOS-link en een USB-poort. De stereo-uitgang laat naast de gebalanceerde XLR uitgangen ook nog S/PDIF uitgangen zien. De laatste natuurlijk voor gebruikers die niet in het bezit zijn van een (voor)versterker met XLR ingangen.
De opgeruimde binnenkant – nauwelijks touwtjes in zicht – heeft een duidelijk functionele opbouw. Een stevige ringkerntrafo voedt vanuit diverse wikkelingen de diverse analoge en digitale stabilisatiecircuits waarbij er nog extra stabilisatiecircuits ‘on the spot’ zijn De nadruk ligt vooral op lage ruis en optimale verwijdering van alle laagfrequente en hoogfrequente stoorsignalen. Auralic gebruikt 2 hoogwaardige zeer stabiele Femto klokjes voor de basissamplefrequenties: één voor 44,1kHz en de daarvan afgeleiden, de andere voor 48kHz en zijn verwante samplefrequenties. Deze precisieklokken zijn met hun lage faseruis voor de kwaliteit van een digitale schakeling doorslaggevend. De centrale microprocessing is gebouwd rondom het Tesla G1 platform met als basis een Cortex A9 processor, met 1GB RAM geheugen en 4GB aan opslag. Een van de bijzondere eigenschappen van dit platform is dat hij de stevig aangepakte ESS DACchips niet opzadelt met de digitale eigenschappen van het ingangssignaal, waardoor jitterproblemen bijna worden geëlimineerd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS