Alles-in-een voor kenners en liefhebbers
Door Bert Oling, HVT 2, februari 2017
Streaming Audio is booming vooral in kringen van doorgewinterde Hifi aficionado’s. Het zal dan ook niemand verwonderen dat er twee kampen zijn die elkaar vooral op Sociale Media en de diverse Fora te vuur en te zwaard bestrijden. Het ene kamp zweert kort gezegd bij allemaal losse kastjes liefst rondom een aan audio toegewijde computer. De andere groep wil expliciet een one-in-a-box oplossing die gewoon dat doet wat verlangd wordt en dat is muziekbestanden in hoge kwaliteit weergeven.
De hier geteste Aurender A10 is bij uitstek een vertegenwoordiger van de laatste groep, waarbij de fabrikant Aurender, t.o.v. de andere netwerkoplossingen in het Aurender assortiment, de A10 heeft voorzien van een digitaal-analoog omzetter. Qua prijs hoort de Aurender A10 thuis in het topsegment, met dien verstande dat we te maken hebben met een complete muziekserver inclusief opslagcapaciteit.
Achtergrond
Er komen tegenwoordig hele mooie producten voor de Streaming Audio markt uit Korea – Zuid-Korea wel te verstaan. Aurender – een simpele samenvoeging van Audio en Renderer – is daar een heel goed voorbeeld van. Het begon allemaal ergens in 2010 toen muziekliefhebber en ondernemend technicus Harry Lee, ontevreden met de bestaande muziekservers, zijn eigen muziekserver ontwikkelde, de Aurender S10. De opzet en bouwkwaliteit van dat apparaat werd door de vakpers onderkend en geprezen. Het ambitieniveau van Lee lag echter duidelijk hoger, maar de daarvoor noodzakelijke financiële middelen ontbraken, zoals zo vaak. De ontmoeting met een gelijkgezinde ondernemer, toevallig ook Lee geheten maar dan K.K. – de naam Lee komt in Korea net zo vaak voor als bij ons de naam Jansen – zorgde voor een doorbraak. Het bedrijf van K.K. – TV Logic, waar o.a. zeer hoogwaardige beeldmonitoren werden
ontwikkeld en gebouwd, verwierf Widealab, de onderneming van Harry Lee. Samen met zijn 17 medewerkers kon Harrynu de ontwikkeling van nieuwe producten ter hand nemen.
Werkte men eerst op basis van bekende Intel platformen, nu had men de gelegenheid om eigen hardware en software ontwikkelingen op te starten onafhankelijk van de grote
chipbakkers. Het resulteerde uiteindelijk in de top-of-the-bill muziekserver, de Aurender W20. Daarnaast was men in staat om eigen besturingssoftware te ontwikkelen, die tegenwoordig als Aurender Conductor de apparatuur van Aurender kan besturen. Zelf had ik de gelegenheid om tijdens de CES van 2014 in Las Vegas uitgebreid met de mensen van Aurender te spreken. Ik moet zeggen: zeer informatief en open-minded. Dat maak ik wel eens anders mee.