Recensie

Aurender A100 2TB HDD en 120GB SSD cache

Kleintje Aurender

Door Bert Oling, HVT 06, juni 2019

Aurender – een simpele samenvoeging van Audio en Renderer is geen onbekende meer in de wereld van Streaming Audio. Dit Koreaanse bedrijf onder de bezielende leiding van Harry Lee is de afgelopen jaren een van de grote namen in deze discipline geworden. Een aantal jaren geleden heb ik voor HVT de Aurender A10 netwerkspeler onder handen gehad. We schreven toen: “Streaming Audio is booming, vooral in kringen van doorgewinterde Hifi-aficionado’s. Het zal dan ook niemand verwonderen dat er twee kampen zijn die elkaar vooral op Sociale Media en de diverse Fora te vuur en te zwaard bestrijden. Het ene kamp zweert kort gezegd bij allemaal losse kastjes liefst rondom een aan audio toegewijde computer. De andere groep wil expliciet een one-in-a-box oplossing die gewoon doet wat verlangd wordt en dat is muziekbestanden weergeven in hoge kwaliteit.”


Sindsdien is er op Streaming Audio gebied wel het een en ander gebeurd. Pure Computeraudio is nog een niche, terwijl netwerkadapters en netwerkspelers nu de markt bepalen. De Aurender A100 is daarvan een goed voorbeeld, evenals de Aurender ACS10 die in een volgend nummer van HVT aan de beurt komt. Aurender heeft bij de A100 voor een kleiner formaat gekozen, vergelijkbaar met de Aurender N100 netwerkadapters. Maar de oprechte vraag van eenieder zal dan waarschijnlijk ook zijn: is de A100 een “abgespeckte” A10 ? Nee, zeker niet. Niet in de zin van ‘uitgekleed’. Maar zonder in te boeten aan intrinsieke kwaliteiten is men bij Aurender in staat geweest om de A100 voor een heel aantrekkelijke prijs op de markt te brengen. Lees en geniet…

Even voorstellen, de Aurender A100, de binnen- en de buitenkant

Inderdaad, de verpakking van de A100 is wat kleiner (330 x 55 x 353 mm). Maar het gewicht is nog altijd een heel looiige 8 kg. Natuurlijk zijn er overeenkomsten met de voornoemde A10: de zeer stevige massief aluminium kastconstructie, het display, de bedieningstoetsen en de volumeregelaar. Het is overigens nog steeds een genot om een Aurender open te maken om de binnenkant te bekijken en te inspecteren. Acht Torx schroeven los – nee geen zelftappertjes – en je kunt de zware bovenplaat er voorzichtig aftillen. In het oog springt een Super Cap, een gigacapaciteit die ervoor moeten zorgen dat bij onverhoopte stroomuitval alle actieve schakelingen de gelegenheid krijgen om hun taken naar behoren af te sluiten. Zo’n UPS (Uninterruptible Power Supply) kom je niet vaak tegen, maar het is in feite een belangrijk detail, Aurender eigen. Opvallende elementen daarnaast zijn de drie ingekapselde transformatoren die elk een deel van de interne lineaire energievoorziening voor hun rekening nemen en wel respectievelijk de server, de digitale processing en de dac. En dat alles gevolgd door een scala aan low noise actieve en passieve voedingsstabilisatie ‘on the spot’. De interne opslagschijf voor uw muziekbestanden is een hoogwaardig WD HDD van 2TB. De 120GB interne cache SSD schijf – een heel slimme en snelle Aurender ontwikkeling – zit verborgen onder het royale koelvlak van de microprocessor. Over de functionaliteit hiervan kom ik verderop nog te spreken. De omzetting van digitaal naar analoog komt voor rekening van de AK4490 (AKM) dac-chipset, die in de A100 enkelvoudig wordt ingezet. Dezelfde hoogwaardige chipset wordt in de A10 toegepast, maar daar in tweevoud vanwege de gebalanceerde uitgangen. Om uiterst lage jitterwaarden te bereiken zet Aurender een stevige Spartan FPGA in die de precieze klokken onder controle houdt en tegelijkertijd zorgt voor een extreem lage faseruis. Voor de gelukkigen die naast deze mooie Aurender nog een heel mooie usb-dac koesteren heeft Aurender de A100 voorzien van een voor audio geoptimaliseerde usb-poort met zeer lage ruiswaarden. Over de aansluitingen aan de achterkant kunnen we kort zijn. Naast de cinch-uitgangsconnectoren zien we een optische TOS-link ingang – bv. voor uw settopbox, een tv of een cd-speler – , de bovengenoemde usb-audio poort, een RJ ethernetaansluiting met daaronder 2 usb poorten om bv. externe harde schijven met muziek te kunnen aansluiten. Een 3-polige IEC netentree met aan/uitschakelaar completeert de achterkant. Aurender heeft afgezien van een WLAN aansluiting, een verstandige beslissing. Wel kan men met een usb-dongeltje toegang krijgen tot het draadloze netwerk.Tot de uitrusting behoort verder een eenvoudige afstandsbediening waarmee o.a. het volume geregeld kan worden.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.